Norge kan få totalforbud mot spilleautomater

Er du spillegal? Ta Giske-testen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Spilleautomater kan bli totalforbudt i Norge fra 2008. Det er alternativet til planen fra den forrige og nåværende regjeringen om å gi Norsk Tipping full kontroll med automatene.

- Våren 2007 bestemmer Efta-domstolen om vi kan gjennomføre automatmonopolet. Dersom svaret blir nei, er det et meget aktuelt tiltak å forby pengespillautomater her i landet. Det kan ingen nekte oss. Vi må gjennom en høring først, og det vil ta et halvt år, sier kulturminister Trond Giske til Dagbladet.no.

Første tiltak er å forby sedler i spilleautomatene. Det blir gjennomført allerede midt på sommeren i år, sier Giske.

I formiddag åpnet Giske Lotteritilsynets kampanje for å forebygge spilleavhengighet. I påvente av de rettslige klarsignalene til å kjøre spilleautomatene på søppeldynga, vil ikke myndighetene bare se på at 130.000 nordmenn, blant dem mange unge, står i faresonen for å bli spilleavhengige. I tillegg til de 70.000 som har store problemer allerede.

Her kan du selv sjekke hvor du står i landskapet - klikke deg inn på Lotteritilsynets og Trond Giskes gamblertest.

27 milliarder på automater

I Norge i fjor ble det spilt for 2,8 milliarder kroner hos Norsk Rikstoto,  fire milliarder på nettet, åtte milliarder hos Norsk Tipping og svimlende 27 milliarder på pengeautomatene, som står i hvert hjørne i kiosker, butikker og bensinstasjoner.

Kampanjen ser tre år fram i tid, og retter seg mot ungdom, innvandrere og menn over 45 år i prioritert rekkefølge. Det er risikogruppene som Giske & co. vil møte på nettet. Ikke til poker, men til en oppklaring om farene ved å bli hektet på spill med «trekning» hele tiden.

Norge kan få totalforbud mot spilleautomater

Spilleautomatene er kampanjens fiende nummer en - deretter nettpoker som suger i PC\'ene  på gutterommet.

Good guys

Lyn-duoen Henning Berg og Tomasz Sokolowski fronter holdningskampanjen om pengespill.

Eks-landslagskaptein Berg synes ikke det er et paradoks at hans fotballgutter er objekter for spill på tipping og oddsen samtidig som de låner bort stemme og ansikt til antispillkampanjen.

- Der hvor det er alkohol, vil det alltid være en fare for at det kan bli alkoholikere. Vi vil bidra til at folk i alle fall vet hva de går til før de kaster seg ut i ukontrollert pengespill, sier Henning Berg.

Ikke bare danskebåten

Etter mange år som fotballproff i England, har han erfart hvor galt det kan gå når proffkolleger med fete ukelønner kaster seg på ruletten.

- Men jeg ble minst like overrasket da vi flyttet hjem og så køen foran spilleautomater på bensinstasjoner døgnet rundt. Det var sånn jeg trodde det bare var på danskebåten før jeg flyttet utenlands. Jeg vil at mine egne barn og deres kompiser skal få vite hva dette dreier seg om, sa Henning Berg på lanseringen av kampanjen.

KULTURMINISTER TROND GISKE og hans frontfigurer Henning Berg og Tomasz Sokolowski oppfordrer spillesugne til å ta gamblertesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer