- Norge kan få vintre som i Alaska

Spør en av forskerne om klimaendringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Dagbladet.no skrev tidligere om en britisk forskningsrapport som viser at Golfstrømmen svekkes med 30 prosent, og at dette kan få dramatiske konsekvenser for klimaet i Nord-Europa.

Dette bekrefter den norske oseanografen Valborg Byfield. Hun er vitenskapelig visekoordinator for forskningsprogrammet

Rapid Climate Change Steering Committee (RAPID) . RAPID-programmet drives av National Oceanography Centre, hvor hovedforfatteren av av forskningsrapporten "Monitoring the Atlantic Meridional Overturning Circulation at 26.5°N" professor Harry Briden, arbeider.

- Forskningsprosjektet er litt enkelt sagt et resultat av at Tony Blair og Kjell Magne Bondevik snakket sammen en gang. Vårt hovedfokus er rett og slett å forske på de raske klimaendringene, forteller Byfield.

Etter hennes vurdering kan en reduksjon av Golfstrømmen dersom den ikke er forbigående, men en varig forandring, føre til nedsatte gjennomsnittstemperaturer og strengere vintre enn nå.

- Noen av de matematiske modellene som er blitt kjørt med 100 prosent reduksjon av Golfstrømmen, spår at dette kan føre til en nedkjøling på fem grader. Dermed kan Norge få vintre som i Alaska, sier Byfield til Dagbladet.no.

Vitenskapelig uenighet

Men hva med de forskerne som mener at konklusjonene fra den britiske forskningsrapporten er overdrevet? Noen av de som mener at påstandene om isvintre er tøys er for eksempel fagbladet Geophysical Letters Journal .

MOT NY ISTID): Britiske forskere frykter at en fortsatt svekkelse av Golfstrømmen skal gi isvintre i Nord-Europa. Foto: Google Earth
MOT NY ISTID): Britiske forskere frykter at en fortsatt svekkelse av Golfstrømmen skal gi isvintre i Nord-Europa. Foto: Google Earth Vis mer

De skriver at på tross av en økning av CO2-konsentrasjonen, så finnes det ingen tegn til at sirkulasjonen i Atlanterhavet skal kollapse. Bladet skriver videre at ingen modeller viser tegn til nedkjøling, fordi det er den globale oppvarmingen som dominerer.

Eller hva med det canadiske tidsskriftet Geoscience ? De karakteriserer klimateorien som "et forførende paradoks, men urealistisk scenario," og mener påstander av den typen som de britiske forskerne kommer med, beror på en utbredt misforståelse.

Bladet hevder til og med å kunne bevise at media og andre forskere tar feil når de advarer mot ny istid.

Også her hjemme finnes det forskere som ikke tror på dommedagsprofetier om ny istid. Blant dem er Anne Britt Sandø ved Nansensenteret for miljø og fjernmåling.

I en artikkel i forskning.no peker Sandø på at en 30 prosents svekkelse av Golfstrømsystemet skulle ha gitt mye lavere temperaturer i Europa. Men foreløpig har de faktiske værmålingene heller vist det motsatte. Det spekuleres imidlertid på om virkningen er blitt opphevet av en generell temperaturstigning på grunn av global oppvarming.

Nå kan du delta i klimadebatten ved å sende spørsmål til Dagbladet.nos nettmøte med oseanograf og forskningskoordinator Valborg Byfield. Møtet starter klokken 14.00 på mandag.

MÅLINGER: </B> Her ser vi de britiske forskerne mens de foretar målinger av temperatur og saltinnhold i vannet.