Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge kan ha levert våpendeler

Til Israels bombing i Libanon. Det bekrefter UD i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kan ikke utelukke at det er norske våpendeler i rakettene som Israel bruker, sier statssekretær i utenriksdepartementet Raymond Johansen til NRK i dag.

Det høyeksplosive stoffet RDX produseres på Hurum og blir solgt til USA til bruk i Hellfire-rakettene. Ifølge norske Amnesty sender USA disse rakettene videre til Israel.

Johansen i UD sier det i praksis er umulig å hindre at de norske delene blir brukt i krigen.

- Vi er klar over at USA er en nær alliert av Israel og at det skjer. Det setter jeg ikke pris på. Spørsmålet er hva vi kan gjøre med det. Det er vanskelig ut fra regelverket vi har i dag å stille krav overfor dem, sier Johansen til Aftenposten.

Når norsk våpenindustri leverer deler til amerikanske våpenprodusenter, er det amerikanske eksportregler som gjelder for sluttproduktet.

Vil ikke stille krav

- Det har ikke vært tradisjon for å kreve sluttbrukererklæring av nærstående land. Det er det naturlig å fortsette med, sier Johansen.

Han sier det heller ikke ville være praktisk mulig å stille krav til sluttbruk, siden den norske RDX´en utgjør under to prosent av komponentene og et tjuetalls land leverer ulike deler. Til NRK sier han at eksportavtaler med nære allierte som USA, er basert på tillit. Dermed kan Norge ikke være sikre på at norske deler ikke brukes i krigen.

 MED NORSKE VÅPENDELER? UD kan ikke utelukke at det er norsk drivstoff i rakettene som Israel avfyrer over Libanon. Her israelske soldater på vei inn i Libanon. Foto: AP/ SCANPIX
MED NORSKE VÅPENDELER? UD kan ikke utelukke at det er norsk drivstoff i rakettene som Israel avfyrer over Libanon. Her israelske soldater på vei inn i Libanon. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Norske Amnesty krever at norske reglene for våpeneksport blir strengere.

- Dette er ikke ulovlig, men det strider likevel mot intensjonen i norsk våpenlovgivning, som sier at Norge ikke skal distribuere våpen til land i krig, sier han til NRK.

Mye aggresjon

Diaa Rashwan som er ekspert på radikal islam ved Al-Ahram-senteret for politiske og strategiske studier i Kairo sier i Aftenposten i dag at det er mye aggresjon mot Israel og deres allierte i den arabiske verden. Særlig etter Qana-angrepet, der 57 mennesker ble drept 30. juli.

- Folk ser på disse scenene og legger skylden ikke bare på Israel men også USA og andre som forsyner israelerne med penger og våpen, sier forskeren.

DEBATTÉR: Frykter du aggresjon mot Norge?

HELLFIRE: Det er i denne typen raketter den Hurum-produserte RDX´en brukes.