- Norge kan ikke stole på NATO

Dersom Russland og Norge havner i krig, mener forsvarssjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kan ikke kan stole på hjelp fra NATO dersom det oppstår en alvorlig konflikt mellom Russland og Norge, mener forsvarssjef Sverre Diesen.

Det kommer fram i den hemmeligstemplede Forsvarsstudie 07 som NRK har fått tilgang til.

Årsaken er at NATO har økt fokuset på å kjempe mot terror, for eksempel i Afghanistan.

Forsvarssjefen skriver at en invasjon av Norge ikke er realistisk, men tegner likevel et scenario der kampen om fisken, oljen og gassen i nordområdene kan bli en utfordring for Norge i forholdet til den militære stormakten i øst.

Russlands militære øvelsesaktivitet utenfor norskekysten har de siste månedene økt dramatisk. På fem måneder har norske jagerfly blitt sendt ut hele 18 ganger for å identifisere russiske bombefly nær Norges grenser.

Ali Khan, fra Krf og Kashmirsk råd, sier til Dagbladet.no at han er bekymret for nedbyggingen av det norske forsvaret.

- Jeg mener at det er absurd at vi ikke vil bruke mer penger på forsvaret for å styrke det . Jeg er opprinnelig fra den pakistanske delen av Kashmir og vet veldig godt hva et svakt forsvar betyr. Sosialistene gjør en meget stor feil når de velger denne retningen, sier Khan.

Han mener at Elektron-saken viser at det vil oppstå mindre konflikter der NATO ikke vil blande seg inn av fare for å eskalere konflikten.

KOMMENTERER IKKE: Forsvarssjef Sverre Diesen ønsker ikke å kommentere den hemmeligstemplede studien der det kommer frem at Norge ikke kan stole på Nato dersom det skjer en alvorlig konflikt mellom Norge og Russland. FOTO: Erlend Aas/SCANPIX
KOMMENTERER IKKE: Forsvarssjef Sverre Diesen ønsker ikke å kommentere den hemmeligstemplede studien der det kommer frem at Norge ikke kan stole på Nato dersom det skjer en alvorlig konflikt mellom Norge og Russland. FOTO: Erlend Aas/SCANPIX Vis mer

- Vi har en veldig stor nabo som blir fort hissig, og vi ser økt aktivitet mot norskekysten. Jeg tror derfor at det er helt gal strategi at flertall av militære forlegninger og kystfort i nord legges ned, sier Khan.

Også forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) støtter Diesens analyse.

- Du kan i hvert fall se for deg en situasjon der norske interesser står i fare for å bli tilsidesatt, rett og slett fordi vi ikke kan hevde oss fordi Russland er så mye sterkere, og vi er såpass alene, sier hun til NRK.

Forsvarssjef Sverre Diesen vil ikke kommentere Forsvarsstudie 07 før den overleveres til regjeringen senere i høst.

(NTB/Dagbladet.no)