- Norge kan ikke støtte opp under de mest skrekkelige sidene ved Afghanistan

Regjeringens forskere slakter Forsvarsdepartementet. Kvinne-handlingsplanen de lagde ble aldri satt ut i livet.

LAGDE HANDLINGSPLAN: Sammen med Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet lagde Prio-forskere Torunn Tryggestad og Helga Hernes en handlingsplan for hvordan det norske forsvaret kunne ha et kvinnefokus i sitt arbeid i Afghanistan. De to er overrasket og skuffet over at ikke mer er skjedd siden planen ble presentert i 2006. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG
LAGDE HANDLINGSPLAN: Sammen med Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet lagde Prio-forskere Torunn Tryggestad og Helga Hernes en handlingsplan for hvordan det norske forsvaret kunne ha et kvinnefokus i sitt arbeid i Afghanistan. De to er overrasket og skuffet over at ikke mer er skjedd siden planen ble presentert i 2006. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||OSLO/LONDON (Dagbladet.no):
- Vi vil holde orden i eget hus, og være pådriver og vaktbikkje internasjonalt. Gjennomføring av resolusjon 1325 bør være en norsk merkesak i arbeidet for fred og utvikling, skrev fem av Norges statsråder på kvinnedagen i 2006.

Handlingsplan
I debattinnlegget i Aftenposten, lover likestillingsminister Karita Bekkemellem, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, justisminister Knut Storberget, utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim å følge opp sikkerhetsresolusjon 1325. 

Derfor presenterte de en handlingsplan for økt oppmerksomhet rundt resolusjonen om kvinner i konflikt, og økt kvinnefokus i Afghanistan.

- Dette er en viktig resolusjon, som vi ikke har lov til å glemme. Kvinner fra alle partier på Stortinget har gått i bresjen for resolusjonens innhold. Regjeringen vil være med i denne dugnaden, skrev de.

Dagbladet avslørte onsdag at knapt én norsk soldat i Afghanistan hørt om den i dag.

Forskerne overrasket
Prio-forskerne Helga Hernes og Torunn Tryggestad bidro i 2005 og 2006 til handlingsplanen som ble presentert med brask, bram og store ord. De er nå overrasket og skuffet over hvordan planen nærmest ser ut til å ha blitt lagt i en skuff og glemt.

Begge skjønte lite da NATO-rapporten som ble framlagt i forrige uke viste at norske soldater i Afghanistan i liten grad hadde noe som helst kvinnefokus i sitt arbeid, og at ingen hadde hørt om FN-resolusjon 1325

- Jeg tror vi begge var utrolig overrasket da vi hørte om dette, Vi trodde dette nå var en del av soldatenes opplæring, sier Tryggestad til Dagbladet.

- I den grad soldatene har fått noen opplæring, har de fått et foredrag i kulturforståelse, som forteller dem at de ikke skal forholde seg til kvinner for å unngå konflikt. Det er en misforstått kulturforståelse, sier hun.

Kunne bidratt
Tryggestad og Hernes sier de gjerne kunne bidratt med kurs til soldater som skal til Afghanistan selv, om det var det som trengtes.

- Det skulle være en smal sak, vi kunne gjerne foredratt selv for kontingentene som drar nedover, sier Tryggestad.

SLAKTES: De norske Isaf-styrkene har kommet under kritikk i en ny NATO-rapport. FOTO: ESPEN RØST
SLAKTES: De norske Isaf-styrkene har kommet under kritikk i en ny NATO-rapport. FOTO: ESPEN RØST Vis mer

Prio-forskerne mener ledelsen må ta ansvaret.

- Jeg vil ikke anklage enkeltsoldater som ikke griper inn. De kommer i en rekke vanskelige situasjoner. Dette er en systemfeil, og det må være forankret i ledelsen, sier Helga Hernes til Dagbladet.

- Jeg tror rett og slett det ikke har vært prioritert nok.

Sa alt var i orden
De to forskerne forteller om positive tilbakemeldinger hver gang de har hatt kontakt med forsvarsdepartementet om saken.

- Siden vi var med på å lage handlingsplanen, har vi hatt ekstra interesse av å følge den opp. Hver gang har vi fått svar om at ting går i riktig retning, og at mye positivt skjer, sier Helga Hernes.

Tryggestad skjønner ikke hvor saken har stoppet opp, men sier hun tror forsvaret har endt opp med feil fokus.

- Dette ble lagt til en personalavdeling, der fokuset ble på å rekruttere flere kvinner. Det har de til en viss grad fått til, men fortsatt er det 93 prosent menn. Det kan ikke bare være kvinnene i forsvaret som skal forsvare kvinnenes rettigheter, sier hun.

- Dette er en krig som handler om å vinne over befolkningen, da må vi han en dialog. Vi kan ikke støtte opp under de mest reaksjonære og skrekkelige sidene ved det Afghanske samfunnet, sier Hernes.

OPPRYDDING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier både Forsvarsdepartementet og UD må bli bedre. FOTO: SCANPIX
OPPRYDDING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier både Forsvarsdepartementet og UD må bli bedre. FOTO: SCANPIX Vis mer

Ingen instruks
- Handlingsplanen har klare og målbare ambisjoner for vår innsats nasjonalt og internasjonalt. Gjennomføringen av planen blir det viktigste, skrev ministrene.

Ifølge Tryggestad kom det likevel aldri en konkret plan for hvordan handlingsplanen skulle bli gjennomført i forsvaret.

- Handlingsplanen er et overordnet dokument, instruksen om hvordan det faktisk skal skje finnes ikke, sier Tryggestad.

- Svært alvorlig
Utenriksminister Jonas Gahr Støre var med og presenterte handlingsplanen. Når han i dag konfronteres med rapporten som viser at den ikke har gitt resultater, hevder han å ta situasjonen svært alvorlig.

— Ifølge rapporten er kunnskapsnivået om FN-resolusjon 1325 «svært lavt» blant norske soldater, til tross for en handlingsplan hvor nettopp denne resolusjonen ble belyst. Hva er din kommentar til dette?
— Det er et klart budskap om at vi må bli bedre, er Gahr Støres korte kommentar.

Det er «nesten flaut», sier din partikollega Signe Øye. Er du enig?
— Mitt syn er at dette ikke er godt nok. Derfor er jeg glad for signalene som er kommet fra både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet, om at dette skal tas tak i.