Norge kan miste gassavtale til 100 milliarder kroner

Den polske utenriksminister Wlodzimierz Cimoszewicz hadde med seg dårlige nyheter til Norge: Polen vurderer å trekke seg fra gassavtalen med Norge som har en verdi på 100 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den polske utenriksminister Wlodzimierz Cimoszewicz pakket det inn og beklaget, men: Polen har totalt feilberegnet hvor mye gass landet trenger i fremtiden.

- Vi inngikk en avtale med russiske Gazprom for seks år siden. Avtalen er slik at vi må betale uansett om vi mottar gassen eller ei. Vi er nødt til å få reforhandlet denne avtalen før vi kan ta mot mer gass fra andre kilder, sa den polske utenriksministeren som møtte utenriksminister Jan Petersen i Oslo fredag.

Signaler

Hans ord må ses i sammenheng med en uttalelse den polske økonomiministeren kom med dagen før.

- Naturgassavtalen vi har med Norge er i sin nåværende form usikker, sa økonomiminister Jacek Piechota torsdag, ifølge avisen Gazeta Wyborcza.

Økonomiminister Piechota sa at Polen med begge avtaler vil befinne seg i en situasjon om noen år hvor landet vil importere 30 prosent mer naturgass enn det som trengs.

Polske kommentatorer tolker dette som nok et tegn på at den sittende venstreregjeringen til Leszek Miller kommer til å si opp gassavtalen med Norge.

Historisk

Med brask og bram ble avtalen mellom Norge og Polen inngått i september i fjor. Norge skulle levere gass for 100 milliarder kroner fra 2008 til 2024. Avtalen var viktig for begge parter:

I Polen var det bred enighet om å bryte energiavhengigheten av Russland, og samtidig var avtalen et bevis på at Polen orienterer seg vestover.

For Norge markerte den vår fremtidige rolle som gasseksportør til kontinentet, med muligheter for ekspansjon i Baltikum. Det var meningen å bygge en rørledning over Østersjøen.

Men allerede den gang kritiserte det reformerte kommunistpartiet SDL avtalen og sa den norske gassen var for dyr. Dette var før valget, og man trodde SDL ville oppføre seg annerledes i posisjon. Men kritikken har vedvart. I januar var det igjen bråk om avtalen, som har fått stor oppmerksomhet i Polen, og opposisjonen reiste mistillitsforslag mot energiministeren Wieslaw Kaczmarek.

Politikk

Saken har også en politisk side. Det tidligere kommunistpartiet SDL har bånd til gassmagnaten Aleksander Gudzowaty. Han sitter i vippeposisjon i selskapet som eier gassledningen som fører russisk gass til Tyskland. Gudzowaty gjør gode forretninger med russerne, og opposisjonen reagerte da regjeringen sparket ledelsen for det statlige gasselskapet PGNiG og ansatte en av Gudzowatys menn.

Samtidig ønsker russerne å bygge en ny rørledning til Vest-Europa gjennom Polen, og vil legge den i et naturreservat og ikke nær polsk industri, slik polakkene ønsker.

I tillegg utsatte det statlige gasselskapet tidligere i år byggingen av en gassrørledning fra Danmark.

Det var en nasjonal målsetning for den forrige regjeringen å bry te avhengigheten av Russland, men Millers regjering ser ut til å reversere denne politikken.

NTB