- Norge kan miste grepet om eget land

- Det kan få store konsekvenser for Norge å ikke satse på dronteknologi, advarer forsvarsanalytiker John Berg.

- IKKE FOR NORGE: - Dette er en supermaktsteknologi som er bra for en supermakt og ikke det en småstat trenger. Norge trenger er en langt billigere forsvarsjager, sier forsvarsanalytiker John Berg. Her viser amerikansk militæret fram superjagerflyet F-35. Foto: REUTERS/MICHAEL SPOONEYBARGER/SCANPIX
- IKKE FOR NORGE: - Dette er en supermaktsteknologi som er bra for en supermakt og ikke det en småstat trenger. Norge trenger er en langt billigere forsvarsjager, sier forsvarsanalytiker John Berg. Her viser amerikansk militæret fram superjagerflyet F-35. Foto: REUTERS/MICHAEL SPOONEYBARGER/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis vi ikke satser mer på droneteknologi kommer vi snart i en situasjon hvor andre land vil vite mer om hva som foregår i norsk farvann enn det vi gjør. Da begynner vi å miste grepet, sier forsvarsanalytiker John Berg.

Lørdag skrev Dagbladet at Stortingets rådgiver i teknologisaker, Teknologirådet, advarer og mener kjøpet av de rådyre kampflyene F-35 kan være et feilkjøp.

Advarer mot udaterte fly - Vi er bekymret for at Norge binder seg til en teknologisk plattform som er i ferd med å fases ut. Det kan være som å investere i avanserte elektroniske skrivemaskiner da PC-en kom på markedet, sa Teknologirådets direktør Tore Tennøe til Dagbladet.Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) var lørdag ikke enig i Teknologirådets konklusjon.

- Vi ser ikke noe alternativ til moderne kampfly mot 2050, sa Eide sist lørdag.

230 milliarder I regjeringens langtidsproposisjon for forsvaret legges det opp til innkjøp av mellom 42 og 48 F-35 kampfly, i tillegg til fire treningsfly. Flyene skal være operative i 30 år etter at siste fly er levert i 2021. De samlede utgiftene i forbindelse med flykjøp, utdanning, vedlikehold og baser over 30 år er anslått til å være 230 milliarder. I løpet av neste uke vedtar Stortinget langtidsproposisjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer