Norge kan reddes fra Schengen

KØBENHAVN (NTB): Kulturminister Anne Enger Lahnstein sier til den danske avisen Jyllands-Posten at et dansk nei til Amsterdam-traktaten kan redde Norge ut av Schengen-samarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lahnstein sier til avisen at Schengen-traktaten etter hennes mening ble stappet ned i halsen på nordmennene. Hun håper ifølge Jyllands-Posten at et nei i den danske folkeavstemningen i morgen kan være en oppmuntring for de norske Schengen-motstanderne.

Lederen for Europeisk Ungdom i Norge, Lars Kjetil Køber er i Danmark for å følge folkeavstemningen. Han reagerer skarpt på Lahnsteins uttalelser. Han kaller dem en «kynisk utnyttelse av det danske folk» og et upassende inngrep i et lands indre EU-debatt.

Useriøst om Norge

Ifølge Jyllandsposten sier Lahnstein at hun uttaler seg fordi hun mener Norge er blitt utnyttet på en «negativ, trist og litt useriøs måte i den danske debatten.»

Først framhevet den danske nei-siden Norge som et eksempel på hvordan et land godt kan klare seg utenfor EU. Men seinere har ja-siden framstilt Norge som et skrekkscenario for å vise hvordan et land taper innflytelse ved ikke å være med, mener hun.

På siden

Lahnstein mener at et nei til Amsterdam-traktaten er til det gode både for EU-landet Danmark og for Norge. Dessuten vil et dansk nei styrke det nordiske samarbeidet, fordi EU i høy grad har overtatt Danmarks, Sveriges og Finlands stemme i internasjonale organisasjoner, sier kulturministeren.

- Det er helt på siden når Anne Enger Lahnstein bruker det danske folk mot et stortingsflertall om Schengen. Særlig når danskene ikke skal stemme over Schengen-samarbeidet i denne folkeavstemningen, sier Lars Ketil Køber.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer