RYSTER: Spionskandalen i Estland strekker seg langt inn i NATO-hovedkvarteret i Brussel. Den estiske sikkerhetssjefen var landets mest betrodde mann, og ledet mye av arbeidet da Estland ble medlem av alliansen. Foto: Scanpix
RYSTER: Spionskandalen i Estland strekker seg langt inn i NATO-hovedkvarteret i Brussel. Den estiske sikkerhetssjefen var landets mest betrodde mann, og ledet mye av arbeidet da Estland ble medlem av alliansen. Foto: ScanpixVis mer

Norge kan rystes av estisk spionskandale

Spiontiltalt sikkerhetssjef hadde nær kontakt med Norge og full adgang til Nato-hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Estlands spiontiltalte sikkerhetssjef Herman Simm pleiet nær kontakt med Norge, skriver Aftenposten.

Nå frykter Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) at norske hemmeligheter kan ha havnet hos russerne. Norge skal nemlig ha samarbeidet ekstra tett med Simm og estiske sikkerhetsmyndigheter i forbindelse med at landet fikk innvilget sitt NATO-medlemskap i 2004.

- Dette kan vise seg å være en alvorlig sak. NSM har startet et kartleggingsarbeid for å klargjøre kontakten NSM har hatt til Simm, samt omfanget og karakteren av de kontakter som har vært. Lignende undersøkelser blir gjort i de av våre nasjonale enheter som har vært i kontakt med Simm, sier NSM-direktør Geir A. Samuelsen til Aftenposten.

Den estiske sikkerhetssjefen ble arrestert 21. september, mistenkt for å samle og overlevere militærhemmeligheter til Russland. Det skal være hans høye private pengeforbruk som først fikk myndighetene til å kaste søkelyse over den svært sentrale og betrodde statstjenestemannen.

Simm har hatt en vesentlig rolle i å bygge opp og tilpasse den estiske sikkerhets- og etterretningstjenesten til NATO-medlemskap, og har hatt fri tilgang til alliansens hemmeligheter som er samlet ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Han har personlig gjestet Norge minst to ganger offisielt - sist i 2004 da Estland fikk sitt medlemskap i NATO.

Norge var en av hans viktigste samarbeidspartnere i Estlands oppbygging av sikkert dataforsvar, kryptering og sikker utveksling av etterretningsinformasjon mellom allierte, skriver Aftenposten.

Kunnskapen om dette er selve grunnstenene i beskyttelsen av forsvarshemmelighetene i NATO.

Estiske myndigheter mener Simm har levert disse hemmelighetene videre til Russland, samt detaljer om rakettskjoldet NATO planlegger, NATOs analyser om krigen i Georgia, våpen- og troppebevegelser for NATO i Afghanistan og alliansens skipstrafikk i Østersjøen og NATOs kriseplaner i Kosovo.

Han skal ha vært spion for russerne siden midten av 90-tallet, mener myndighetene. Skadepotensialet er enormt, i og med at han de siste årene har vært Estlands øverste sjef for håndtering av hemmelig informasjon.

BETRODD: Herman Simm ble politisjef i Estland etter kommunismens fall, og har siden jobbet seg oppover innen justis- og forsvarsdepartementene i landet fram til han i 2001 ble sjef for Estlands nasjonale sikkerhetsmyndighet. De siste to årene har han vært rådgiver i Estlands forsvarsdepartement med blant annet ansvaret for sikkerhetsklarering.
BETRODD: Herman Simm ble politisjef i Estland etter kommunismens fall, og har siden jobbet seg oppover innen justis- og forsvarsdepartementene i landet fram til han i 2001 ble sjef for Estlands nasjonale sikkerhetsmyndighet. De siste to årene har han vært rådgiver i Estlands forsvarsdepartement med blant annet ansvaret for sikkerhetsklarering. Vis mer