Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge kan ta imot 10 000 Kosovo-flyktninger

Utlendingsdirektoratet har planene klare for å ta imot minst 10 000 flyktninger fra Kosovo og andre deler av Jugoslavia. Men justisminister Odd Einar Dørum ønsker ikke å ta imot Kosovo-flyktningene nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet (UDI) forbereder seg på en flyktningestrøm fra Kosovo og Serbia, etter at de første rakettene ble avfyrt mot Jugoslavia. Ifølge Aftenposten har UDI planene klare for å kunne ta imot minst 10 000 flyktninger.

Justisminister Odd Einar Dørum vil ikke legge forholdene til rette slik at flyktninger fra Kosovo kan komme til Norge nå. Han sier til Vårt Land at det vil legitimere økt etnisk rensing fra serbernes side.

Justisministeren vil heller sette inn hjelp i krigs-området, blant annet i nabolandet Makedonia, som har tatt imot svært mange flyktninger fra Kosovo.

Hjelp underveis

Flyktningerådet har trappet opp sitt bidrag til FNs beredskap i området.

- Vi vet ennå ikke hvor de største flyktningestrømmene vil komme, sier utenlandssjef Oddhild Günther i Flyktningerådet til Vårt Land. Hun er mer bekymret for at folk ikke skal komme seg ut av Kosovo og Serbia, enn størrelsen på en eventuell flyktningestrøm.

Konkrete hjelpetiltak er under planlegging; en kolonne med klær, samt lastebiler og kommunikasjonsutstyr til bruk i matutdeling.

Begrensede muligheter

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, mener at norske myndigheter må gjøre seg klare til en «krevende eksersis»; å ta imot flyktninger som måtte komme til Norge.

Sommerfeldt legger også til at mulighetene for å gjøre noe for flyktningene i krigs-området er svært begrenset.

- Vi må ta vår del av ansvaret i et Europa som kommer til å blø, sier generalsekretær Jan Jørgensen i NOAS. Han mener norske myndigheter må legge forholdene til rette for at mennesker på desperat flukt har et trygt sted å flykte til.

(NTB)