Kritisk:  Øystein Stray Spetalen er lite imponert over norsk klimapolitikk. Foto: Håkon Eikesdal
Kritisk: Øystein Stray Spetalen er lite imponert over norsk klimapolitikk. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Norge kaster bort 100 mrd.

Foran regjeringen refset Øystein Stray Spetalen norske politikere for å sløse bort enorme summer på CO2-rensing på Mongstad, elektrifisering av sokkelen og subsidiering av elbiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): På regjeringens klimakonferanse i Oslo rådhus i går skulle Øystein Stray Spetalen holde en tale på to minutter om investeringer i fornybar energi. På kun ett år har investoren tjent rundt 450 millioner kroner på solenergiselskapet REC, skriver Finansavisen.

I salen satt hele den norske regjeringen i tillegg til en rekke næringslivstopper. Spetalen endte opp med å snakke i fire minutter, og det var ikke bare investeringer han ville snakke om:

- Klimapolitikken i Norge er stort sett kun symbolpolitikk for å grønnvaske vårt omdømme. Problemet er at symbolpolitikken har kostet Norge nær 100 milliarder kroner, og den har gitt minimal effekt på klimaet, sa Spetalen ifølge Finansavisen.

- Det gjelder CO2-rensing på Mongstad, elbilene som har fylt opp kollektivfeltene, og det gjelder monstermastene i Hardanger som skal forsyne plattformene i Nordsjøen med elektrisitet.

- Et paradoks Investoren pekte også på det «paradoksale» i debatten om hvorvidt Oljefondet burde selge aksjer i kullprodusenter.

- Et annet problem er jo at mange av de som sitter i salen her vil kaste kullaksjer ut av Oljefondet. Mens Arbeiderpartiet i dag er den største kritikeren av kullaksjer, vedtok de for ett år siden å utvide Svea-gruven på Svalbard. Denne statseide gruven slipper ut nesten 6 millioner tonn CO2-ekvivalenter hvert år, noe som er mer enn det alle private biler slipper ut i Norge hvert år.

Flere nyheter Spetalen har tjent 450 mill. på REC på ett år!
Ulltveit-Moe: - Har én milliard i urealisert gevinst i REC
Kina-frykt på Oslo Børs - REC-duo ser rødt