KLIMAMINISTRE: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim  fikk tidligere i år besøk av den polske miljøvernministeren Maciej Nowicki. Polen er vertsland for årets klimaforhandlinger som finner sted i Posnan nå. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KLIMAMINISTRE: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fikk tidligere i år besøk av den polske miljøvernministeren Maciej Nowicki. Polen er vertsland for årets klimaforhandlinger som finner sted i Posnan nå. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Norge kaster bort milliarder av bistandskroner

Kirkens Nødhjelp reagerer på treige klimaforhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I kveld drar miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til polske Posnan i forbindelse med pågående klimaforhandlinger der de fleste land er representert. Kirkens Nødhjelp er sterkt kritisk til liten bevegelse rundt forhandlingsbordet.

- Hvis denne totale mangelen på fremdrift fortsetter i klimaforhandlingene, står vi i fare for å ha kastet bort milliarder av bistandskroner. Ufattelig mye av det utviklingsarbeidet vi har gjort vil bli lagt i ruiner. sier Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

Rådgiver Sindre Stranden Tollefsen i Kirkens Nødhjelp sier at deres folk i Asia, Afrika og Latin-Amerika, som er til stede i Polen, kan vise til flere prosjekter som er rammet av et klima i endring.

- Må kutte 180 prosent
- De opplever at prosjektene settes tilbake. I Guatemala rives hus ned av orkaner. I Afrika blir planteprosjekter ødelagt av tørke, og steder som Bangladesh er rammet av flommer, eksemplifiserer Tollefsen.

Kirkens Nødhjelp maner Norge til handling. Sydnes er bekymret for at klimaødeleggelsene som vil tilta i de kommende årene.

- Vi forventer at Norge kutter 180 prosent av sine utslipp innen 2050. Dette er dette tallet som kommer ut av vårt forslag til byrdefordeling. Kuttene må gjøres både hjemme og ute. Forslaget kan høres radikalt ut, men faktum er at hvis vi skal holde oss innenfor 2-graders målet som det er bred enighet om, og være i nærheten av en enighet med fattige land, må dette til, sier den tidligere utviklingsministeren.

- Hvordan er det mulig å kutte utslippene med mer enn 100 prosent?

- Norge må forestå kutt også i andre land. Ved hjelp av klimakvoter som Norge kjøper i utlandet, kan vi bli såkalt karbonnegative, forklarer Sindre Stranden Tollefsen.
.
Kirkens Nødhjelp mener at politikerne har virkemidlene som skal til.

Ønsker handling
- USA har allerede brukt to prosent av den rike verdens BNP på finanskrisen. Norges krisepakke på 350 milliarder er det samme som fattige land trenger til klimatilpasning totalt. Vi står overfor en massiv tillitskrise hvor fattige land har null tillitt til at rike land vil gjøre det som er nødvendig for å få i land en rettferdig avtale, sier Sydnes.

Hun etterlyser handlekraft nå.

- Med ett år igjen til toppmøtet i København er det kritisk viktig at de nordiske landene viser lederskap. Så langt ser det dystert ut for dem som rammest hardest av klimaendringene, sier Sydnes.

Departementet varsler at statsråd Erik Solheim vil kommentere saken senere i dag.