Norge kjøper øy i Sverige

Vi har tapt Jämtland og Härjedalen, men øya «Lilla Norge» midt i tjukkeste Sverige skal bli norsk territorium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Initiativtakere til de norske utvidelsesplanene er nordmennene Anita Selnes og Asle Bjerkan. De har bodd i Sverige i 15- 20 år, og savner hjemlandet. De to bor i Kramfors kommune i Sverige, og da de oppdaget miniøya på 300 kvadratmeter som kalles «Lilla Norge», fikk de en knallgod idé: Vi kjøper den, og gjør den til norsk territorium.

-  Vi har invitert kronprinsesse Mette-Marit til den høytidelige norske overtakelsen, sier Selnes og Bjerkan.

Full tenning

De fleste ville vel tro at enhver svenske med respekt for seg selv ville gjøre sitt ytterste for å forhindre en norsk overtakelse. Tro om igjen. Selnes og Bjerkan la fram forslaget for rådmannen i Kramfors kommune, Christer Nilsson, og han fikk full tenning på ideen.

Svenske Expressen har vært i kontakt med Nilsson. Han mener den norske overtakelsen vil være en strålende måte å markere 100-årsjubileet for unionsoppløsningen på.

-  Han ville ikke selge øya for én krone, men han gikk med på å selge den for ti, fordi den norske kronen er så sterk, forteller Bjerkan.

Kramfors kommune står som eier av øya, og dermed skal salget gå i orden. Selnes og Bjerkan har kontaktet den norske ambassaden i Stockholm, som skal stå som eier av øya.

-  Dette er en veldig god idé som markerer det gode samarbeidet mellom Norge og Sverige, sier Bjørn Berge ved den norske ambassaden til Expressen i dag.

Spesiell historie

Den lille øya har en litt spesiell historie som knytter den til Norge. Norske seilskip som på 1800-tallet seilte tømmer på Ångermannselva, dumpet ballasten sin på ett og samme sted i elva. Dermed ble øya «Lilla Norge» skapt.

19. eller 20. august skal representanter fra den norske ambassaden i Stockholm komme og undertegne kjøpekontrakten. De vil også avduke et minnesmerke for de som lempet av ballasten fra seilskipene.

IDYLL: Øya er på 300 kvadratmeter og eies av Kramfors kommune. Prisen er ikke noe å si på: Ti kroner.
FORNØYDE: Asle Bjerkan og Anita Selnes.
LILLA NORGE: På sommerstid.