Norge kjøper uran fra Russland

Radioaktivt uran til Norges to atomreaktorer blir kjøpt inn fra Russland, men de ansvarlige vet ikke nøyaktig hvor i landet uranet kommer fra. Miljøstiftelsen Bellona reagerer kraftig på opplysningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å handle med russisk atomindustri på denne måten er ytterst betenkelig. Det er stor sannsynlighet for at dette uranet har et skittent opphav. Vi kommer til å gå videre med denne saken, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagsavisen.

Bellona har lenge forsøkt å finne ut opphavet til uranet i Norge, men Institutt for energiteknikk (IFE), som har ansvaret for uranet, har holdt opplysningene unna offentligheten. En endring i atomenergiloven fra januar i år gjør nå at IFE for første gang går ut med hvor uranet stammer fra.

- Vi importerte 500 kilo uran fra Russland i 1999. Jeg ser ingen problemer med det, sier sikkerhetssjef Atle Valseth i IFE.

Valseth sier videre at IFE kjøper uranet fra anerkjente selskaper, men uten at de sikkert vet hvor uranet har sitt opphav. Han mener uvissheten ikke representerer noe problem.

- Vi vil jo gjerne at de vi kjøper av driver forsvarlig, men jeg kan verken bekrefte eller avkrefte noe nærmere om opphav, sier Valseth.

Uttalelsene får Bellona til å steile.

- Det er ren ansvarsfraskrivelse når IFE ikke engang har vurdert om det er et problem at de ikke vet hvor i Russland uranet stammer fra. Det er kjent at uranet i Russland ikke alltid blir framstilt på en heldig måte, sier atomkraftekspert Eirik Martiniussen i Bellona.

NTB