Norge klar for oljeleting i Iran

Etter Hydros oppkjøp av oljeselskapet Saga er den norske stat på full fart inn i oljevirksomheten i Iran. I løpet av noen måneder vil Saga etter alt å dømme undertegne en storkontrakt med iranerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende søndag blir Sagas Teheran-kontor offisielt åpnet av statssekretær Harriet Berg i Nærings- og handelsdepartementet. Hun leder en norsk næringslivsdelegasjon til Iran.

Saga fører forhandlinger om videreutvinning av oljefeltet Dehluran i det sørøstlige Iran og leting i en blokk like ved. Dessuten har det norske oljeselskapet allerede signert en studiekontrakt i Abadan-området.

- Vi regner med at Dehluran-kontrakten vil være klar i løpet av det første halvåret av neste år, sier Torstein Sanness, direktør for nye internasjonale prosjekter i Saga, til Dagbladet.

Milliardkontrakt

En slik kontrakt kan etter det vi forstår bli verd nærmere en milliard kroner.

3. januar blir Saga en del av Hydro. Hydros direktør for internasjonal olje- og gassvirksomhet, Morten Ruud, ser positivt på Sagas engasjement i Iran.

- Dette er en spennende mulighet og et viktig tilskudd til vår internasjonale virksomhet, sier Ruud.

- Hydros inntreden er meget interessant for oss, sier direktør Faramarz Ghadiri i det statlige iranske oljeselskapet NIOC.

Olje og prester

Den reformvennlige Mohammad Khatami vant presidentvalget i Iran for to og et halvt år siden. Rett etter begynte Saga å snuse på oljeleting i det prestestyrte landet. Reaksjonene både fra det politiske og det økonomiske Norge var stort sett negative. Etter at relasjonene med Iran nå er normalisert, er det stuerent å handle med Iran. Og det måtte en regjering ledet av Kristelig Folkeparti til for at det norske staten blir med på oljeleting i Iran.

Viktig besøk

At interessen for Iran er økende i norsk næringsliv, er det liten tvil om. I går arrangerte den norske olje- og gass-stiftelsen INTSOK et Iran-seminar i Oslo. Det var 180 deltakere, et flertall fra norsk næringsliv.

Hydro-direktør Morten Ruud ser ingen betenkeligheter ved et samarbeid med Iran.

- Vi har hele tida holdt oss til de retningslinjene norske myndigheter har gitt, sier Ruud.

SNART PARTNERE: Irans chargé d-affaires i Norge, Javad Fini, og Saga-direktør Torstein Sannness har mye å snakke om for tida.