Norge kommer til kort

STAVANGER (Dagbladet): Nordmenn har nådd toppen, så nå må vi se opp til dansker og nederlendere! Men fortsatt kan vi skule ned på svenskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snakk om høyde - gjennomsnittshøyde på hvert enkelt lands borgere. Nordmenn var for få år siden Europas høyeste folkeslag. Vi vokste og vokste, men så var det bom stopp.

Og nå må vi stige ned fra tronen, for nederlenderne slår oss med to centimeter, danskene med en.

- Vi har nådd den høyden vårt arvestoff potensielt kan gi oss, mener den danske forsker og professor Kim Fleischer Michaelsen ved Forskningsinstitut for Human Ernæring.

Europas dverger

Dermed er alt håp ute, hvis drømmen er å bli høyest i Europa. Svenskene kravler med sitt noen millimeter under vår høyde, mens for eksempel portugisere er puslinger på bakken, 11 centimeter lavere enn oss.

Nordmenns gjennomsnittshøyde steg sakte i tråd med velstandsutviklingen fram til år 1985. Nå er søreuropeerne i ferd med å ta oss igjen.

Professor Michaelsen forklarer til Stavanger Aftenblad at genene er den viktigste faktoren som påvirker hvor høy en person skal bli. Men også sosiale og økonomiske forhold i samfunnet spiller inn.

Genetisk «rystetur»

Danske forskere har funnet ut at gjennomsnittshøyden kan ses i forhold til spedbarnsdødeligheten. Når dødeligheten blant spedbarn synker, øker høyden hos den voksne befolkning. Men selvfølgelig ikke umiddelbart, først etter 20 år gir effekten utslag.

Ytre forhold som sosial klasse, inntekt, foreldrenes utdanning, hygiene og krig har innflytelse på en befolknings gjennomsnittlige høyde.

En annen dansk forsker, lektor Jesper Boldsen ved Den Antropologiske Database ved Syddansk Universitet i Odense, trekker fram en annen forklaring på skandinavenes vekst. Han peker på at nordboere har flyttet mye de siste 150 åra.

Boldsen mener at skandinavene skjøt i været i takt med flyttebølgen fra bygd til by. - Genene våre har i de siste 150 år fått seg en ordentlig «rystetur», framholder Boldsen.

Dermed er ikke nordmenn lenger Europas kjemper, naturen har satt inn sine genetiske bremser, og vi må nok leve med nederlaget.

FULLT PÅ HØYDEN: Fotballspilleren Jostein Flo rager i terrenget med sine 194 centimeter. Han er 15 centimeter mer enn gjennomsnittsnordmannen. For få år siden var nordmenn et av Europas høyeste folkeslag, men nå må vi stige ned fra tronen.