Den europeiske menneskerettsdomstolen:

Norge krenket kriminell

Menneskerettsdomstolen slår fast at Norge har krenket Imran Sabers menneskerettigheter, da politiet sjekket mobiltelefonen hans. Nå kommer riksadvokaten med nye retningslinjer.

KRENKET: Menneskerettsdomstolen slår fast at Norge har krenket menneskerettighetene til Imran Saber.
KRENKET: Menneskerettsdomstolen slår fast at Norge har krenket menneskerettighetene til Imran Saber. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette medfører at politiet ikke lenger kan gå inn i mobiltelefoner der eieren sier det er kommunikasjon med advokat, lege eller prest på telefonen eller i e-poster, sier Imran Sabers forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet.

- COWBOYER: - Dommen i EMD viser at politiet ikke kan opptre som cowboyer, sier advokat John Christian Elden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- COWBOYER: - Dommen i EMD viser at politiet ikke kan opptre som cowboyer, sier advokat John Christian Elden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Mobiltelefonen til Imran Saber (42) ble beslaglagt av politiet da Oslo-politiet etterforsket en sak hvor han var fornærmet. Saber ville ikke gi fra seg telefonen, og viste til at den inneholdt taushetsbelagte meldinger mellom ham og to advokater som forsvarte ham i en sak der han var siktet.

Imran Saber er straffedømt flere ganger. I det kriminelle miljøet er Saber også kjent under kallenavnene «Onkel Skrue» og «David Toskas finansminister».

Brøt menneskerettigheten

I den oppsiktsvekkende dommen fra Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg heter det:

«Etter domstolens syn manglet mangelen på forutsigbarhet i den foreliggende saken på grunn av manglende klarhet i de juridiske rammene og mangelen på prosessuelle garantier knyttet til beskyttelsen av juridisk profesjonelt privilegium.»

EMD fastslår at Norge har brutt artikkel 8 i menneskerettighetskonvensjonen.

Sabers prosessfullmektig, advokat John Christian Elden, sier til Dagbladet at avgjørelsen er viktig.

«Statlig overgrep»

- Politiet må følge loven også der de ikke er begeistret for sin motpart. Vi har menneskerettigheter for å beskytte mot statlige overgrep som dette. Dommen i EMD viser at politiet ikke kan opptre som cowboyer, sier Elden.

NYE RETNINGSLINJER: Riksadvokat Jørn Maurud kommer med nye retningslinjer, etter dommen i EMD. Foto: Terje Pedersen / NTB
NYE RETNINGSLINJER: Riksadvokat Jørn Maurud kommer med nye retningslinjer, etter dommen i EMD. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Dommen i EMD er avsagt under dissens fra én dommer.

- Riksadvokaten har merket seg avgjørelsen fra EMD. På grunnlag av dommen vil riksadvokaten i løpet av kort tid gi retningslinjer om gjennomgåelse av elektroniske lagringsmedier. Når det er holdepunkter for at disse kan inneholde kommunikasjon som er gitt et særskilt vern etter straffeprosessloven, sier konstituert statsadvokat Sarah Rytterager ved Riksadvokatembetet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer