Norge kritiserer Israel

I natt har Norges FN-ambassadør, Ole Peter Kolby, kommet med krass kritikk av Israel. Kolby går ut mot bombing av sivile, henrettelser av aktivister og at Arafat sitter i husarrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske bombeangrep mot palestinske mål er uakseptable. De står ikke i forhold til sikkerhetsbehovene, sa Norges FN-ambassadør Ole Peter Kolby i FNs sikkerhetsråd tirsdag.

- Den israelske bombingen av palestinske byer og institusjoner, som har ført til død og ødeleggelser i en skala som savner sidestykke siden fredsprosessen startet, er uakseptable, sa Kolby da situasjonen i Midtøsten ble debattert i Sikkerhetsrådet.

- Disse militæroperasjonene står ikke i forhold til militær-, sikkerhets- og kontrollbehovene. Norge kan ikke se hvordan angrepene kan føre til bedre sikkerhet, fortsatte Kolby.

Norge kritiserte dessuten Israel for ikke å ha utnyttet den positive utviklingen etter palestinernes leder Yasser Arafats tale 16. desember.

Fordømmer terror

I innlegget fordømte Kolby også palestinske terroraksjoner og bruken av lokalt produserte Qassam-raketter mot israelske mål, og ba om at palestinske myndighetene må gjøre sitt ytterste for å stanse angrepene.

Samtidig krever Norge at Israel må oppheve husarresten av Arafat og stanse likvidasjoner av palestinske aktivister.

Det saudiarabiske fredsforslaget fikk bred støtte under møtet i Sikkerhetsrådet. Forslaget går ut på at de arabiske landene anerkjenner Israel, mot at Israel trekker seg ut av de okkuperte områdene og gjenoppretter grensene fra før seksdagerskrigen i 1967. Kolby sa forslaget er svært interessant, og ba om at kronprins Abdullahs ideer blir nærmere utforsket.

Konstruktiv FN-rolle

Det var arabiske land som ba om et sikkerhetsrådsmøte om Midtøsten. Mexicos FN-ambassadør Adolfo Aguilar Zinser, som leder rådet, sa han håpet debatten ville føre fram til en konstruktiv rolle for FN og rådet for å unngå fortsatt vold i Midtøsten.

Arabiske land har laget et utkast til en resolusjon. Forslaget krever at Israel trekker seg tilbake fra områder landet har okkupert siden 1967, og anbefaler normaliserte forhold mellom alle stater i regionen, «basert på gjensidig anerkjennelse og respekt.» Mens det i utkastet legges opp til etableringen av en palestinsk stat i de okkuperte områdene, blir ikke anerkjennelse av en israelsk stat nevnt i teksten.

Vestlige diplomater sier at utkastet slik det blir lagt fram, er uakseptabelt - spesielt for USA.

USAs FN-ambassadør John Negroponte sa de er imot nye tiltak fra Sikkerhetsrådet foreløpig.

- Rent praktisk vil ikke handling fra rådet nå løse problemene mellom palestinere og israelerne, sa han. Han la til at USA håper at deres utsending, Anthony Zinni, kan reise tilbake til Midtøsten snart.

Portforbud

Den israelske hæren gikk tirsdag kveld inn i de to landsbyene Abu Al-Ajeen og Wadi al-Salqa på Gazastripen og kunngjorde portforbud. De advarte innbyggerne på arabisk om at alle som brøt portforbudet risikerer å bli skutt. Soldatene gjennomførte husransakelser i begge landsbyene.

Nord på Vestbredden ble en palestinsk mann drept i en skuddveksling med israelske soldater ved flyktningleiren Balata nord på Vestbredden natt til onsdag, ifølge palestinske kilder.

Samtidig gjenopptok palestinerne sikkerhetsmøter med israelske representanter tirsdag kveld, etter oppfordring fra EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana. Palestinerne hadde opprinnelig stanset møtene i protest mot reiserestriksjonene mot Arafat.

(NTB)

ARVEFIENDER 1: Israles representant Aaron Jacob la frem Israels syn på situasjonen i FN i natt.
ARVEFIENDER 2: Marwan Jilani er palestinernes observatør i FN. Norge gikk hardt ut mot Israels behandling av palestinerne i møtet i natt.