Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kronprins Haakon:

Norge kritiseres i brev til kronprinsen

Fijis visepresident retter kritikk mot norsk oljepolitikk etter kronprins Haakons reise til Tonga, Fiji og Samoa.

STATSBESØK: Den siste uka har kronprins Haakon og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) vært på offisielt besøk i kongedømmet Tonga, Fiji og Samoa. FOTO: Karen Setten / NTB Scanpix
STATSBESØK: Den siste uka har kronprins Haakon og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) vært på offisielt besøk i kongedømmet Tonga, Fiji og Samoa. FOTO: Karen Setten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste uka har kronprins Haakon og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) vært på offisielt besøk i kongedømmet Tonga, Fiji og Samoa. Etter statsbesøkene mottar kronprinsen kritikk av norsk oljepolitikk i et åpent brev.

Det var NRK som først omtalte saken i Norge.

Åpent brev til kronprinsen

I et åpnet brev publisert i Islands Business, kritiserer Fijis visepresident, Seini Nabou, norsk oljepolitikk.

Brevet, som ble publisert tirsdag, er stilet til den norske kronprinsen.

«Mens mange, som meg, applauderer Norge for å være en av de første industrialiserte nasjonene som formelt ratifiserte Parisavtalen, vet vi også at Norge går aktivt inn for å åpne Arktis for oljevirksomhet.

Dette vil i vesentlig grad undergrave Parisavtalens dekarboniseringsmål», heter det i brevet.

KONGEMØTE: Kronprins Haakon fikk møte kongen av Tonga, Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II. FOTO: Karen Setten / NTB Scanpix
KONGEMØTE: Kronprins Haakon fikk møte kongen av Tonga, Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II. FOTO: Karen Setten / NTB Scanpix Vis mer

Ber om hjelp

«Oljeboring i Arktis går ikke bare mot Parisavtalen, men også Norges egen grunnlovs §1121, som sier at staten skal sikre framtidige generasjoner retten til et trygt og sunt miljø», tilføyes det.

Brevet avsluttes med en bønn til kronprins Haakon.

«Når Deres kongelige høyhet nå forlater vår kyst, ber vi Dem respektfullt om å innstendig be Norge om å hjelpe oss i Stillehavet så vi får beholde vår stolte, rike plass i verden, ved å raskt eliminere eksporterte utslipp og bremse utvinning av fossil energi.»

I et eksklusivt intervju med Dagbladet åpnet kronprins Haakon opp om sin privatøkonomi, blant annet hvor stor formuen hans er. Vis mer

Regjeringen svarer

Overfor NRK sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Rikard Gaarder Knutsen, at regjeringen også er opptatt av klima, og at alle land - også Norge - må kutte egne utslipp.

- Vi vet at det vil være behov for olje og gass i tiår framover for å dekke verdens energibehov. Det skyldes blant annet at dagens felt tømmes over tid. Det er ikke grunnlag for å påstå at en politisk bestemt begrensning av produksjonen av olje fra norsk sokkel vil bidra til lavere globale utslipp, sier Gaarder Knutsen til statskanalen.

Han presiserer imidlertid at han ikke svarer på vegne av kronprinsen.

RUGBY: Under oppholdet spilte kronprins Haakon rugby med U20-laget til Fiji. Foto: Karen Setten / NTB Scanpix
RUGBY: Under oppholdet spilte kronprins Haakon rugby med U20-laget til Fiji. Foto: Karen Setten / NTB Scanpix Vis mer

Spilte rugby

Formålet med kronprinsbesøket var blant annet å «styrke partnerskap med øystater i Sør-Stillehavet for fremme av felles interesser i FN og i internasjonalt samarbeid, herunder hav og klima, fred og sikkerhet», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Kronprins Haakon lander i Norge fredag etter å ha møtt stats- og regjeringssjefer i de tre landene, deriblant kongen av Tonga, talt til studenter på et universitet i Fiji og deltatt på en rugbytrening med Fijis U20-lag.

I pressemeldingen fra Utenriksdepartementet opplyses det om at «Norge og små øynasjoner i Stillehavet har en felles interesse i å sikre bærekraftige hav og i å håndtere klimautfordringer».

- Denne turen blir viktig fordi den gir oss muligheten til å sette klima og hav – to av de viktigste temaene i tiden – på dagsorden, sa utviklingsminister Ulstein til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!