Atomberedskap:

Norge lager nytt scenario

Norske beredskapsmyndigheter utreder et sjuende scenario for atomberedskap som omhandler bruk av atomvåpen i Norges nærområder.

NYTT SCENARIO: Norske myndigheter utreder et nytt scenario som omhandler bruk av atomvåpen i Norges nærområder. Scenarioet har blitt aktualisert av atommakten Russlands invasjon av Ukraina. Her fra da Putin overvar en utskyting av et ballistisk missil i forbindelse med en militærøvelse i 2005. Foto: Itar Tass / Reuters / NTB
NYTT SCENARIO: Norske myndigheter utreder et nytt scenario som omhandler bruk av atomvåpen i Norges nærområder. Scenarioet har blitt aktualisert av atommakten Russlands invasjon av Ukraina. Her fra da Putin overvar en utskyting av et ballistisk missil i forbindelse med en militærøvelse i 2005. Foto: Itar Tass / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Beredskapsdirektør Astrid Liland ved Direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA) forteller til Dagbladet at de utreder et nytt atomberedskapsscenario som gjelder bruk av atomvåpen i Norges nærområder.

Dette ble også oppsummert for medlemmene i Kriseutvalget for atomberedskap 24. mars, viser møtereferater som Dagbladet har fått innsyn i.

- Som følge av krigshandlingene i Ukraina og at Russland er en atommakt har dette vært tema på møtene i Kriseutvalget, forklarer Liland til Dagbladet.

Utvikling

Utredningen ble påbegynt i 2018 og ble således ikke iverksatt som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Dermed har DSA allerede utført en del beregninger av et slikt scenario i samarbeid med beredskapsaktører og Forsvaret.

- Det er regjeringen som i siste instans bestemmer de dimensjonerende scenarioene for atomberedskapen. Etter Den kalde krigen vurderte man at bruk av atomvåpen ikke var et reelt scenario, og derfor ble det bestemt at det ikke skulle være en del av disse scenarioene, sier Liland.

- De siste åra har det vært en fornyet interesse for utredning av dette scenarioet som følge av utviklingen i den sikkerhetspolitiske situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer