Norge låner Island 8,4 milliarder

- Viktig at gode naboer stiller opp, sier Navarsete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Island får tilgang til å låne 8,4 milliarder kroner i Norges Bank. Pengene skal bidra til å hjelpe islendingene på beina igjen etter finanskrisen, som har rammet landet hardt.

Norges Bank fikk for en drøy uke siden en forespørsel fra Island om utvidet kredittilgang og et nytt langsiktig lån.

Mandag ettermiddag kom svaret:

Valutabytteavtalen på 4,2 milliarder kroner utvides til å gjelde ut 2009, og Island tilbys i tillegg langsiktig lån med en løpetid på fire-fem år. Også dette lånet har en ramme på 4,2 milliarder kroner, og gis under forutsetning av statsgaranti.

- Island har fått det landet har bedt om. Vi vil så snart som mulig legge fram en proposisjon for Stortinget med forslag om å innvilge statsgaranti, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til NTB.

Glad for å hjelpe


Navarsete som mandag ettermiddag uttalte seg om lånepakka på vegne av regjeringen, er meget glad for å kunne hjelpe søsterfolket i vest.

- Island er rammet av en svært hard krise, og det er særdeles viktig at vi, som gode naboer, stiller opp.

Låneadgangen Island inngikk med de skandinaviske sentralbanker i mai, utløp i utgangspunktet ved nyttår, men er nå altså utvidet til å gjelde hele 2009. I realiteten er det snakk om en valutabytteavtale, og det er en mulighet for at Norges Bank aldri vil få pengene tilbake.

- Bør norske skattebetalere betrakte disse 8,4 milliarder kronene som tapt?

- Dette er lån, inntil det motsatte er bevist. Island har demonstrert tydelig tidligere at landet kan ta tak i tunge tider. Vi er såpass optimistiske at vi regner med at Island vil evne å få sin økonomi på fote igjen, sier Navarsete.


Nordisk hjelp
U
nder møtet i Nordisk Råd i Helsingfors i forrige uke, ble finanskrisen inngående diskutert av regjeringssjefene i de fem nordiske landene.

Selv om Norge er først ute med å kunngjøre sin hjelpepakke, er det ventet at Danmark og Sverige også vil komme Island til unnsetning.
FÅR LÅNE: Island får låne 8,4 milliarder fra Norges bank. Her er statsminister Geir H. Haarde. Foto: Antti Aimo-Koivisto, Reuters
FÅR LÅNE: Island får låne 8,4 milliarder fra Norges bank. Her er statsminister Geir H. Haarde. Foto: Antti Aimo-Koivisto, Reuters Vis mer

- Vi er opptatt av at de nordiske landene skal samarbeide om å hjelpe Island, og håper de andre vil følge etter, sier Navarsete.

Lånene fra Norges Bank forutsetter at stabiliseringsprogrammet som Island har søkt om, blir godkjent av styret i Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ved siden av lånet fra IMF på vel 2 milliarder dollar, er det anslått at Island trenger ytterligere 4 milliarder dollar, eller vel 26 milliarder kroner, for å gjenvinne kontrollen over økonomien.

Ved siden av å rette en forespørsel om hjelp til sentralbankene i Norden, har Island henvendt seg til Den europeiske sentralbanken og amerikanske Federal Reserve.

I tillegg er land som Japan og Russland nevnt som mulige bidragsytere i et internasjonalt spleiselag.

(NTB)

Norge låner Island 8,4 milliarder
STILLER OPP: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete mener det er viktig at Norge som gode naboer stiller opp.