Analysekapasitet og omikron

Norge langt bak Danmark

Danmark oppgir til Dagbladet at de har ti ganger større analysekapasitet enn Norge.

Tirsdag formiddag redegjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for Stortinget om status for coronahåndteringen i Norge. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Danske helsemyndigheter opplyser til Dagbladet at de sekvenserer ti ganger flere prøver enn Folkehelseinstituttet på nåværende tidspunkt. Dette er et av de viktigste verktøyene for å hindre spredning av omikronvarianten.

Sekvensering er en analysemetode som Folkehelseinstituttet bruker for å avdekke hvem som er smittet med omikronvarianten. Hvor stor kapasitet man har til å analysere positive prøver, og hvor lang tid det tar før man får svar på disse analysene, har betydning for kommunenes evne til å hindre spredning av omikron.

Dette ble viet stor oppmerksomhet da alfavarianten inntok Norge vinteren 2021. Den gang tok det 13 dager fra FHI mottok en positiv prøve og fram til at de klarte å avdekke at det var alfavarianten som ble påvist.

Seinere kom Oslo kommune med krav om at alle positive prøver fra Oslo-regionen skulle analyseres så fort som overhodet mulig. Dette for å få oversikt over spredningen av alfavarianten på tidspunktet.

SVARER: Erna Solberg (H) svarer på kritikken fra blant annet Marit Arnestad. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Kapasitet i Danmark

Nå opplyser Statens Serum Institut til Dagbladet at de sekvenserer over 10 000 prøver i uka, og at de forventer å kunne sekvensere 15 000 prøver i uka innen utgangen av 2021.

Videre opplyser de at de i 2021 har forsøkt å helgenomsekvensere over 90 prosent av alle positive prøver.

På nåværende tidspunkt anslår SSI at de mottar analysesvar fire dager etter coronatesten tas.

Kapasitet i Norge

Til sammenlikning opplyser Folkehelseinstituttet til Dagbladet at det i Norge sekvenseres over 1000 prøver i uka.

Videre opplyser de at de siste ukene så har over 30 prosent av alle meldte tilfeller blitt helgenomsekvensert.

FHI forteller at de har mulighet til å få analysesvar én dag etter at testen tas, men at dette krever overtidsarbeid. Når sekvenseringer utføres innen normal arbeidstid, kan det ta alt fra fire til 14 dager å få analysesvar.

STIKK: Erna Solberg kom med et stikk til regjeringen etter at Statsminister Jonas Gahr Støre kom med deres nye coronatiltak. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Best i Europa

Overlege Preben Aavitsland sier at FHI ikke har prioritert å bygge opp så stor kapasitet som Danmark.

- Danmark har best kapasitet i Europa. Vi har ikke prioritert å bygge opp så stor kapasitet, sier Aavitsland til Dagbladet.

- Hvordan påvirker dette Norges evne til å håndtere omikronvarianten, sammenliknet med Danmark?

- Det påvirker evnen i liten grad. Vi har god kapasitet, for det er ikke nødvendig å sekvensere alle prøvene. Laboratoriene kan nemlig benytte PCR-testen til å sortere ut prøver som ikke er deltavarianten, som nå er 100 prosent av prøvene. Dersom det oppdages et virus som ikke er delta, kan vi sekvensere det.

Aavitsland sier også til Dagbladet at ECDC-målet er å sekvensere ti prosent av de positive prøvene, eller mellom 500 og 1500 prøver i uka. Aavitsland mener at Norges overvåkning på nåværende tidspunkt er meget god.

Intensivert overvåking

Mandag opplyste FHI til regjeringen at de har intensivert overvåkingen av virusvarianter i Norge.

«Vi ber helseforetakene legge til rette for screening av alle testpositive SARS-CoV-2-påvisninger. Vi har gitt råd til de medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene om at de bør screene for varianter og metoden for dette, skrev de til regjeringen».

«Dersom sekvenseringen av relevante virus ikke gjøres lokalt, må virusene straks sendes til det nasjonale referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet. I kommunene er det viktig å sende prøver til PCR-analyse fra pasienter som er del av spesielle utbrudd, som har vært smittet i utlandet eller som er smittet av noen som har vært smittet i utlandet. Vi vil informere kommunelegene om dette».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer