Norge ledet farlig sanksjonspolitikk

Det er blitt vanskeligere å skaffe penger til kjøp av mat og medisiner til Irak i perioden Norge har ledet FNs sanksjonspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det går mot en ny humanitær katastrofe dersom nye tiltak ikke iverksettes straks, heter det i en intern rapport fra FNs Irak-kontor, som NRKs Brennpunkt-redaksjon har fått tilgang til.

Da Norge overtok ledelsen av FNs sanksjonskomité for Irak i fjor, ønsket man å forenkle sanksjonene for å redusere sivilbefolkningens lidelser. Isteden er det under Norges lederskap innført et system som gjør det vanskeligere for Irak å selge olje, avslører NRK Brennpunkt.

Mangler penger

Dermed mangler Saddams regime midler til å innløse kontraktsfestede humanitære kontrakter for 20 milliarder kroner.

Leveransene er godkjent av FN, men det er ikke dekning på FN-kontoen, som all Iraks oljehandel går gjennom. Irak har bare lov å handle mat, medisiner og utstyr for sine oljepenger. All handel må godkjennes av FN.

Ifølge den interne FN-rapporten fra lederen av FNs Irak-kontor, Benon Zevan, har 60 prosent av Iraks befolkning ingen næringstilførsel utover FNs rasjoner. På et sykehus møtte NRK småbarn med leukemi, infeksjoner og mangelsykdommer. I rapportene vedgår FN at mangelen på medisin mot leukemi og kreft delvis skyldes manglende finansiering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer