Norge ledet farlig sanksjonspolitikk

Det er blitt vanskeligere å skaffe penger til kjøp av mat og medisiner til Irak i perioden Norge har ledet FNs sanksjonspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot en ny humanitær katastrofe dersom nye tiltak ikke iverksettes straks, heter det i en intern rapport fra FNs Irak-kontor, som NRKs Brennpunkt-redaksjon har fått tilgang til.

Da Norge overtok ledelsen av FNs sanksjonskomité for Irak i fjor, ønsket man å forenkle sanksjonene for å redusere sivilbefolkningens lidelser. Isteden er det under Norges lederskap innført et system som gjør det vanskeligere for Irak å selge olje, avslører NRK Brennpunkt.

Mangler penger

Dermed mangler Saddams regime midler til å innløse kontraktsfestede humanitære kontrakter for 20 milliarder kroner.

Leveransene er godkjent av FN, men det er ikke dekning på FN-kontoen, som all Iraks oljehandel går gjennom. Irak har bare lov å handle mat, medisiner og utstyr for sine oljepenger. All handel må godkjennes av FN.

Ifølge den interne FN-rapporten fra lederen av FNs Irak-kontor, Benon Zevan, har 60 prosent av Iraks befolkning ingen næringstilførsel utover FNs rasjoner. På et sykehus møtte NRK småbarn med leukemi, infeksjoner og mangelsykdommer. I rapportene vedgår FN at mangelen på medisin mot leukemi og kreft delvis skyldes manglende finansiering.

Norsk ledelse

Denne utviklingen har skjedd mens Norge har hatt ansvaret for Irak-sanksjonene i FNs sikkerhetsråd.

- Norge tok mye av æren for å ha forenklet Irak-sanksjonene. Er Norge også villig til å ta ansvaret for at Olje-for-mat-programmet har havnet i et økonomisk uføre? spør programleder Knut Magnus Berge, som selv ble arrestert og fikk opptak beslaglagt under et to ukers opphold i Irak.

PÅ TV

Brennpunkt på NRK 1 i kveld klokka 20.25.

KRITISK: Iraks befolkning betaler en høy pris for sanksjoner og bombing, Det er akutt mangel på mat og medisiner.