GAVE: Statssekretær Espen Barth Eide overrakte en gave fra regjeringen til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi under besøket. Foto: JOON GRANE HETLAND/SCANPIX
GAVE: Statssekretær Espen Barth Eide overrakte en gave fra regjeringen til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi under besøket. Foto: JOON GRANE HETLAND/SCANPIXVis mer

Norge legger om kursen overfor Burma

Sendte statssekretær for å hilse på den nye regjeringen - som første land i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har som første europeiske land sendt en regjeringsutsending til Burmas nye makthavere, vel vitende om at de inntil nylig gikk i generaluniform.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i UD besøkte denne uken Naypyidaw, spøkelsesbyen som Burmas tidligere militærjunta har gjort til hovedstad.

- Jeg møtte flere av ministrene i den nye regjeringen, og det viste seg at besøket var det første de hadde fått fra en europeisk regjering etter utnevnelsen for halvannen måned siden, forteller Barth Eide til NTB.

Norge har i likhet med andre vestlige land til nå skydd de militære makthaverne i Burma og i stedet sluttet opp om lederen for demokratibevegelsen, fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Nå legges kursen om.

Valgfarse Suu Kyis parti boikottet fjorårets valg, som av observatører ble stemplet som en farse.

Andre opposisjonspartier valgte å delta og er i dag representert i nasjonalforsamlingen der militærjuntaens gamle parti dominerer i en ny og reformert utgave.

- Opposisjonspartiene finner det meningsfylt å delta, sier Barth Eide, som fredag hadde samtaler både med dem og Aung San Suu Kyi.

Fredsprisvinneren advarer vestlige land mot å la seg lure av generalenes hamskifte, noe Barth Eide avviser at han gjør.

- Jeg mener at endringene i Burma er såpass reelle at det gir mening å ha en dialog med regimet, selv om det er langt igjen, sier han.

Generaler i dress - Vi må erkjenne at dette landet for bare noen måneder siden ble styrt av 13 gamle menn i generaluniform. Nå har man i hvert fall noen institusjoner som det går an å bygge videre på, og en president som i flere taler har sagt de riktige tingene, mener Barth-Eide.

Thein Sein var tidligere statsminister under diktatoren Than Swee og ble valgt til president uten motkandidat. Flere av regjeringsmedlemmene satt også i militærjuntaen.

- Mange av statsrådene bar tidligere uniform, men det er også andre der, sier Barth-Eide.

- De opererer nå innenfor rammen av en grunnlov, og de har et parlament. Poenget er ikke å gi dem noe godkjent-stempel fra Norge, men vi tror at det kan være begynnelsen på noe. Det vil derfor være dumt å ikke anerkjenne dem og gi dem et rom til å vise hva de står for, sier han.

Kursendring Barth-Eide medgir at Norge nå legger om kursen overfor Burma.

- Ja, og ved å komme hit så viser vi det, sier han.

- Vi har også kunngjort at vi fjerner reiserådet som frarådet turistreiser til Burma, og oppfordrer nå i stedet folk til å besøke landet, sier han.

Den rødgrønne regjeringen mener derimot at det er for tidlig å oppheve de økonomiske sanksjonene mot landet og slutter opp om EUs linje.

Oppfordringen til norsk næringsliv om å holde seg unna Burma, står også ved lag.

- Regimet sier nå de riktige tingene, men de må vise at de mener alvor. Om de løslot de gjenværende politiske fangene, ville det ha vært et klart skritt i riktig retning, mener Barth Eide.

(NTB)