Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge letter sanksjonene mot Iran

Samtidig som EU gjør det samme.

 MYKERE MOT IRAN:  Norge opphever en stor del av sanksjonene mot Iran etter kunngjøringen om at landet har oppfylt sine forpliktelser i atomavtalen, opplyser Børge Brende.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MYKERE MOT IRAN: Norge opphever en stor del av sanksjonene mot Iran etter kunngjøringen om at landet har oppfylt sine forpliktelser i atomavtalen, opplyser Børge Brende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge opphever en stor del av sanksjonene mot Iran etter kunngjøringen om at landet har oppfylt sine forpliktelser i atomavtalen, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

Kilder innenfor EU opplyser at de kommer til å gjøre det samme.

Dette skjer etter at IAEAs inspektører har verifisert at Iran har gjennomført alle tiltak som var påkrevd i henhold til avtalen om landets atomprogram.

Dermed kan avtalen iverksettes, heter det i en erklæring fra IAEA-sjef Yukiya Amano lørdag kveld.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif har varslet en pressekonferanse i Wien klokka 22.

Atomavtalen innebærer blant annet at Iran har gått med på å redusere sitt atomprogram og slippe inspektører fra IAEA inn til alle atomanlegg i bytte mot at sanksjonene mot landet heves.

Avtalen mellom Iran og stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland, ble inngått i fjor sommer.

Vesten fryktet lenge at Iran ville bruke atomprogrammet sitt til å utvikle atomvåpen. Men myndighetene i Teheran har hele tiden hevdet at programmet bare ble brukt til forskning og til energiproduksjon.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media