«Norge lever på oljedop»

Både Ap-leder Jens Stoltenberg og påtroppende Høyre-leder Erna Solberg varslet i går at Norges to største ja-partier sparker i gang EU-debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg, som i går holdt foredrag på Europabevegelsens kvinnekonferanse, sier det blir en viktig oppgave for henne som Høyre-leder å få Norge inn i EU.

- Det kommer til å skje et taktskifte fordi norske politikere er nødt til å ta på alvor debatten om hvordan Norge skal overleve som en konkurransedyktig nasjon i en globalisert økonomi. Hun ser ikke for seg at det kan skje uten at Norge blir medlem i EU.

Norge på oljedop

- Norge lever på oljedop, sier Solberg.

- Vi er et av de få landene i verden som i en periode kan se bort fra konkurranseforholdene og likevel ha en stor offentlig sektor og diskutere hvilke nye reformer vi skal kaste til velgerne, sier hun.

- Fortsetter denne utviklingen, ligger Norge med brukket rygg om 20 år, sier Solberg.

Hun tør ikke spå om når Norge kan være medlem av EU.

- Forhåpentlig skjer det på denne sida av 2010. Men det krever en mer aktiv ja-side. Dersom vi igjen får en debatt som dreier seg om når vi skal søke medlemskap og hvilke konsekvenser en søknad får for hvem som i så fall kan sitte i regjering med hvem, vil vi aldri komme til å søke, slår hun fast.

Nytt ja fra Jens

- Jeg føler meg trygg på at vi vil være et ja-parti også denne gangen, sa Jens Stoltenberg på årsmøtet i Oslo Ap i går ettermiddag.

Partiets Europa-utvalg, ledet av tvileren Bjarne Håkon Hanssen, legger fram sitt arbeidsdokument i løpet av kort tid.

- Det vanskeligste spørsmålet blir: Når er tida inne til å søke om EU-medlemskap på nytt? Det er jeg i tvil om, sa Stoltenberg.

- Vi må ikke la taktikkeri i regjeringsspørsmålet bestemme vårt standpunkt. Selv om SV og Senterpartiet ikke vil sitte i regjering med oss hvis vi søker om EU-medlemskap, kan vi gjøre forpliktende avtaler i Stortinget, slik det er i Sverige.

VISER KLØR: Den påtroppende Høyre-lederen, Erna Solberg, vil motvirke sin frykt for at Norge kan ligge med brukket rygg om 20 år.