Kreftbehandling

Norge ligger på verdenstoppen i forekomsten av tarmkreft: - Screening kan redde liv

Tarmkreftscreening kan i beste fall forebygge eller oppdage tarmkreft på et tidlig stadium, ifølge forskeren som leder det nasjonale pilotprosjektet for tarmkreftscreening.

TARMKREFTSCREENING: Overlege Thomas de Lange har siden 2012 ledet det nasjonale pilotprosjektet for tarmkreftscreening. Mandag publiserte han og forskerne bak studien opplegget og foreløpige erfaringer fra prosjektet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet 
TARMKREFTSCREENING: Overlege Thomas de Lange har siden 2012 ledet det nasjonale pilotprosjektet for tarmkreftscreening. Mandag publiserte han og forskerne bak studien opplegget og foreløpige erfaringer fra prosjektet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenesten anbefalte i fjor høst å innføre et nasjonalt screeningprogram for tarmkreftundersøkelser.

Helsedirektoratet følger nå opp vedtaket sammen med de regionale helseforetakene, Kreftregisteret og forskningsinstitusjoner, og skal levere en plan for et nasjonalt program til Helse- og omsorgsdepartementet innen 1. juli 2017, opplyser kommunikasjonsrådgiver Liv Dalen Tennøe i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Norge har allerede to kreftscreeningprogrammer, og dette blir dermed det tredje.

Nye erfaringer

Pilotprosjektet for tarmkreftscreening ble opprettet i 2012. Mandag publiserte prosjektleder Thomas de Lange og forskerne bak studien opplegget og foreløpige erfaringer fra prosjektet.

Forskerne har sammenlignet to screeningmetoder for tarmkreft - sigmoidoskopi og test for usynlig blod i avføringen.

- Tarmkreftscreening er kanskje den mest effektive metoden for å minimere konsekvensene av sykdommen for pasientene og samfunnet. Store randomiserte studier viser at screening med sigmoidoskopi og test for okkult blod i avføringen gir lavere tarmkreftdødelighet. Et systematisk program med kontinuerlig evaluering av fordeler og ulemper av alternative screeningmetoder vil sikre best mulig effekt. Foreløpige erfaringer viser at det er mulig å designe og gjennomføre et regionalt screeningprogram uten å belaste den kliniske kapasiteten nevneverdig, skriver forskerne i studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer