Norge lønnet spesialstyrker i Montenegro

Den norske regjeringen betalte krigsvåren 1999 to millioner amerikanske dollar til republikken Montenegro i Jugoslavia. Pengene gikk til å lønne politistyrkene til president Milo Djukanovic, Milosevics erkefiende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bekrefter pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD overfor Dagbladet.

Kontakten mellom Norge og Montenegro ble for alvor etablert da tidligere utenriksminister og OSSE-formann Knut Vollebæk landet i Podgorica en regntung januarkveld i fjor.

Tre måneder seinere raste luftkrigen mellom NATO og Jugoslavia. Også mål i Podgorica ble bombet. For montenegrinerne var det på dette tidspunktet av avgjørende betydning at de 15000 politifolkene i republikken bevarte sin lojalitet til Djukanovic.

Bønn om hjelp

Montenegrinerne rettet en inntrengende appell til Norge om penger til å betale lønn til politifolkene.

Vollebæk - som sto sentralt da norske diplomater på 80-tallet organiserte en storstilt overføring av penger til opposisjonen mot apartheidregimet i Sør-Afrika - bestemte seg for å hjelpe. En hemmelig avtale om umiddelbar økonomisk hjelp ble undertegnet.

Bekrefter avtale

Eksistensen av denne avtalen ble i går bekreftet overfor Dagbladet av Montenegros tidligere utenriksminister Branko Perovic. Perovic måtte tidligere i år gå av etter anklager om sigarettsmugling fra Italia. Han er nå tilbake som republikkens representant i Slovenia.

- Det er korrekt at Norge støttet Djukanovics styre våren 1999 med to millioner amerikanske dollar (rundt 18 mill. norske kroner). Det ble presisert hva pengene kunne brukes til, nemlig bidrag til sivil administrasjon, inklusive lønn til politiet. Pengene kunne ikke brukes til militærrelaterte aktiviteter eller produkter, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet.

- Stortinget var konsultert på vanlig måte. Pengene ble overført på vanlig måte gjennom en felles bankforbindelse. Transaksjonene ble klarert på alle hold, sier Klepsvik.

Til tysk konto

Like etter at avtalen mellom Norge og Montenegro var inngått, fikk ekspedisjonssjef Jørg Willy Bronebakk (53) og Balkan-rådgiver Jan Braathu (46) i UD beskjed om å reise fra Oslo via Kroatias hovedstad Zagreb til Podgorica.

Deres oppdrag var ifølge Klepsvik å diskutere premissene for den norske støtten og hvordan pengene skulle overføres. Den 5. mai møtte de president Djukanovic. Deretter ble pengene - ifølge Klepsvik og Balkan-rådgiver Jan Braathu - overført til en konto i Deutsche Bank. Denne kontoen tilhører ifølge UD den montenegrinske banken Podgorica Banka.

- Norge var et av de første vestlige landene som forsto viktigheten av å hjelpe oss å fjerne Milosevic. Avtalen var av uvurderlig betydning. Problemet var at alle transaksjoner inn i Jugoslavia kunne bli kontrollert av regimet i Beograd. Pengene kunne forsvinne på veien. Derfor måtte vi vurdere forskjellige måter å få pengene fram på, sier tidligere utenriksminister Branko Perovic.

18 MILLIONER: Daværende utenriksminister Knut Vollebæk inngikk en hemmelig avtale med Montenegros president Milo Djukanovic om overføring av penger.