GLEMT KATASTROFE: - Minst 900 mennesker drept siden jul. Barn, gravide kvinner og eldre er blant de drepte i Øst-Kongo, forteller Leger uten Grenser. Men verdens oppmerksomhet er sjelden rettet mot det afrikanske landet. Her fra en flyktningleir i Goma drevet av Flyktninghjelpen. Foto: Trond Viken/UD/Scanpix
GLEMT KATASTROFE: - Minst 900 mennesker drept siden jul. Barn, gravide kvinner og eldre er blant de drepte i Øst-Kongo, forteller Leger uten Grenser. Men verdens oppmerksomhet er sjelden rettet mot det afrikanske landet. Her fra en flyktningleir i Goma drevet av Flyktninghjelpen. Foto: Trond Viken/UD/ScanpixVis mer

Norge lover penger til Kongo

Men usikkert om vi sender soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen lover norsk støtte til reformprosessen i Kongo, der utviklingen de siste ukene er mer lovende enn på lenge.

Men hun vil foreløpig ikke love soldater til FN-styrken i landet. Leger Uten Grenser fordømmer FNs manglende evne til å beskytte befolkningen der.

Positiv utvikling

- Norge vurderer å sende norske stabsoffiserer til FN-operasjonen MONUC i Kongo. Dette må skje i samarbeid med FN, men fra vår side kan vi gi et bidrag her før sommeren, sier Strøm-Erichsen, som ikke kan oppgi hvor mange offiserer det kan bli snakk om.

- Utviklingen siden jeg besøkte Kongo for tre uker siden har vært positiv. Det har skjedd svært mye både mellom land i regionen og mellom de ulike militære gruppene, sier hun.

- Norge har ikke store bidrag å komme med på kort varsel, men ved å sende stabsoffiserer til MONUC, vil vi få kunnskap om FN-operasjonen og om hvilke behov som finnes, understreker forsvarsministeren, som tirsdag møtte FNs spesialutsending til Kongo, Ross Mountain, i Oslo.

Ross Mountan understreker at situasjonen i Kongo har gjennomgått dramatisk forandringer til det positive. Han viser til at militære styrker, blant dem den fryktede CNDP-militsen, har oppgitt sin motstand og sluttet seg til regjeringsstyrkene. CNDP har vært ledet av general Laurent Nkunda, som ble arrestert tidligere i år.

Fredsutsikter

- Det at blant andre CNDP nå har sluttet seg til regjeringsstyrkene er svært positivt. Hvis partene nå holder sine løfter, har vi utsikter til fred, mener Mountain.

Men FN-utsendingen understreker at utfordringene står i kø, blant annet når det gjelder sikkerheten til lokalbefolkningen og de mange hundre tusen internt fordrevne. Den fortsatte kampen mot de rwandiske hutuopprørerne, FDLR, øst i Kongo er et stort usikkerhetsmoment, og kan føre til nye, store lidelser for lokalbefolkningen der.

Fordømmer

Leger Uten Grenser fordømte tirsdag FNs manglende evne til å beskytte befolkningen der.

HÅPER PÅ FRED: Barn i en flyktningleir i Goma drevet av Flyktninghjelpen. Foto: Trond Viken/UD/Scanpix
HÅPER PÅ FRED: Barn i en flyktningleir i Goma drevet av Flyktninghjelpen. Foto: Trond Viken/UD/Scanpix Vis mer

- Minst 900 mennesker drept siden jul. Barn, gravide kvinner og eldre er blant de drepte i Øst-Kongo, påpeker organisasjonen tirsdag.

Organisasjonen påpeker at titalls byer er brent ned, hundrevis av mennesker er hogget eller slått i hjel og flere menn, kvinner og barn er bortført.

- Opprørsgruppen Lords Resistance Army (LRA) har siden før jul terrorisert befolkningen i Haut-Uélé i den nordøstlige delen av landet. Der finnes det dessverre ingen til å beskytte dem, og hjelp kommer sjeldent fram på grunn av sikkerhetssituasjonen i området, forteller Marc Poncin, som er Leger Uten Grensers operasjonelle leder i Kongo.

Ber om flere soldater

FNs sikkerhetsråd har bedt om ytterligere 3.000 soldater, men så langt har få land lovet ytterligere bidrag. Ei heller Norge.

- Vi har foreløpig bare sagt ja til å bidra i arbeidet med reformen i sikkerhetssektoren. Vi kan komme til å bidra med mer, men vi vil starte med å sende stabsoffiser, som vi mener kan være et viktig bidrag i demokratiseringsprosessen, sier Strøm-Erichsen.

Det er et arbeid som spenner fra oppbygging av institusjoner som forsvarsdepartementet, militære styrker, økonomistyring og lovarbeid.

- Dette er et felt vi har mye erfaring og kompetanse på fra andre land, og også et felt FN har bedt om hjelp til, understreker Strøm-Erichsen.

(NTB)


GIR PENGER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det har vært en positiv utvikling i reformarbeidet i Kongo de siste ukene. Foto: Lise Åserud/Scanpix
GIR PENGER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det har vært en positiv utvikling i reformarbeidet i Kongo de siste ukene. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer