Norge lover penger til Kongo

Men usikkert om vi sender soldater.

GLEMT KATASTROFE: - Minst 900 mennesker drept siden jul. Barn, gravide kvinner og eldre er blant de drepte i Øst-Kongo, forteller Leger uten Grenser. Men verdens oppmerksomhet er sjelden rettet mot det afrikanske landet. Her fra en flyktningleir i Goma drevet av Flyktninghjelpen. Foto: Trond Viken/UD/Scanpix
GLEMT KATASTROFE: - Minst 900 mennesker drept siden jul. Barn, gravide kvinner og eldre er blant de drepte i Øst-Kongo, forteller Leger uten Grenser. Men verdens oppmerksomhet er sjelden rettet mot det afrikanske landet. Her fra en flyktningleir i Goma drevet av Flyktninghjelpen. Foto: Trond Viken/UD/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen lover norsk støtte til reformprosessen i Kongo, der utviklingen de siste ukene er mer lovende enn på lenge.

Men hun vil foreløpig ikke love soldater til FN-styrken i landet. Leger Uten Grenser fordømmer FNs manglende evne til å beskytte befolkningen der.

Positiv utvikling

- Norge vurderer å sende norske stabsoffiserer til FN-operasjonen MONUC i Kongo. Dette må skje i samarbeid med FN, men fra vår side kan vi gi et bidrag her før sommeren, sier Strøm-Erichsen, som ikke kan oppgi hvor mange offiserer det kan bli snakk om.

- Utviklingen siden jeg besøkte Kongo for tre uker siden har vært positiv. Det har skjedd svært mye både mellom land i regionen og mellom de ulike militære gruppene, sier hun.

- Norge har ikke store bidrag å komme med på kort varsel, men ved å sende stabsoffiserer til MONUC, vil vi få kunnskap om FN-operasjonen og om hvilke behov som finnes, understreker forsvarsministeren, som tirsdag møtte FNs spesialutsending til Kongo, Ross Mountain, i Oslo.

Ross Mountan understreker at situasjonen i Kongo har gjennomgått dramatisk forandringer til det positive. Han viser til at militære styrker, blant dem den fryktede CNDP-militsen, har oppgitt sin motstand og sluttet seg til regjeringsstyrkene. CNDP har vært ledet av general Laurent Nkunda, som ble arrestert tidligere i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer