- Norge må få eksportforbud

Norge kan ikke selge militært utstyr til land som begår krigsforbrytelser, mener Mads Harlem i Røde Kors.

MÅ STRAMME INN:  Mads Harlem leder politikk og folkerettseksjonen i Røde Kors. Han mener Norge må gjøre mye mer for å unngå at Norge selger våpen til land i krig.  Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅ STRAMME INN: Mads Harlem leder politikk og folkerettseksjonen i Røde Kors. Han mener Norge må gjøre mye mer for å unngå at Norge selger våpen til land i krig. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge kan nå risikere å ha solgt militært utstyr som brukes i den blodige borgerkrigen i Jemen. Nye lovbestemmelser må til for å forhindre nettopp dette, mener både Røde Kors, Amnesty og Redd Barna. Norge solgte i 2014 militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Alle deltar i borgerkrigene i Jemen.

- I henhold til eksportkontroll-regelverket skal ikke Norge selge våpen til land i krig, der krig truer eller der det er borgerkrig. Formålet med dette forbudet er å hindre salg til land som driver med aktiv krigføring. At ikke Saudi-Arabia er i krig fordi man støtter den sittende presidenten i en borgerkrig, kan jeg heller ikke skjønne er riktig, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Lov fra kald krig-tid Røde Kors har ved flere anledninger påpekt at Norge ikke har et godt nok eksportregelverk. Dagbladet har også i flere saker dokumenter at norske myndigheter ikke har tilstrekkelig kontroll over militært utstyr som eksporteres fra Norge.

- Regelverket mangler blant annet lovbestemmelser som forbyr eksport til land som begår krigsforbrytelser. Hvis det nå stemmer at Norge selger ammunisjon og annet militært materiell til land som deltar i krigen i Jemen, er det helt avgjørende at norske myndigheter setter i gang med å revidere den norske eksportkontrolloven som ble vedtatt under den kalde krigen, sier Harlem.

Blodig krig Siden mars i år har Saudi-Arabia ledet koalisjonen som kriger mot den iransk-støttede Houti-gruppa i Jemen. Den pågående borgerkrigen omtales som like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører. Her selger Norge våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar.

Saudi-koalisjonen har gjennomført massive bombeaksjoner, i tillegg til at Emiratene og Saudi er inne med bakkestyrker i Jemen. Dette har medført voldsomme sivile dødstall, ifølge FN: 2700 sivile er drept ved utgang september måned, hvorav minst 637 barn, ifølge Redd Barna.

- Redd Barna mener norske myndigheter kan være involverte i disse krigsforbrytelsene. Norge har de senere årene tjent store penger på eksportert ammunisjon eller militær utstyr til landene som deltar i koalisjonen, hvor både Saudi og Emiratene begge har bakkestyrker i Jemen. Det er stor risiko for at militær materiell som selges til Saudi Arabia og Emiratene brukes til å begå krigsforbrytelser. Vi krever nå derfor at norske myndigheter øyeblikkelig stanser alt salg av alt militært materiell, som kan bli brukt i Jemen, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer