Norge må gi penger til Øst-Europa uavhengig av EU

Norge må bidra med penger til økonomisk utvikling av landene i Øst- og Sentral-Europa uavhengig av om de eller vi er medlemmer av EU, mener leder i Nei til EU Sigbjørn Gjelsvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På åpningen av Nei til EUs landsmøte i Oslo lørdag sa Gjelsvik at Nei til EU vil fortsette kampen mot EØS-avtalen, og understreket at det finnes alternativer til avtalen utenom fullt EU-medlemskap.

Han viste til oppslag om at EU-kommisjonen krever milliardbeløp fra Norge i årlige bidrag, i forbindelse med at flere tidligere østblokkland står på terskelen til å bli EU-medlemmer.

- Det er gode argumenter for at Norge bør støtte landene i Øst- og Sentral-Europa med betydelige beløp for å styrke utviklingen av demokrati og økonomi. Men det er svært lite målrettet å pløye pengene gjennom EU-systemet. Hyppigheten av feil i systemet er så stor at EUs revisjonsrett bare er i stand til å bekrefte at fem prosent av EUs utgifter er lovlige og korrekte, sa Gjelsvik.

Støtte utenom EU

Han mener Norge bør støtte landene i Øst- og Sentral-Europa uavhengig av om de sier ja til EU-medlemskap eller ikke.

- Det kan ikke være slik at de landene som sier eventuelt nei til EU, går glipp av årlige støttebeløp fra Norge, sa Gjelsvik.

Han mener Norge også bør si at døren til EFTA er åpen hvis noen av søkerlandene sier nei til EU gjennom folkeavstemning.

- Mye av vår handlefrihet har vi gitt fra oss til EU gjennom EØS-avtalen. Men vi gjør ikke situasjonen bedre ved å gå inn i EU og gi fra oss noen av de viktigste virkemidlene vi har igjen, en selvstendig rentepolitikk og råderett over statsbudsjettet, sa Gjelsvik.

Forente stater

Han advarte også mot at EU er i ferd med å bli Europas Forente Stater, med forslag om felles forsvarspolitikk, en EU-regjering og en EU-president.

- Norge har bare sagt nei til EU en gang, i 1994. I 1972 sa folket nei til EF. Og hvis det kommer en ny folkeavstemning, så vil ikke det norske folket si nei til EU. Man vil si nei til Europas Forente Stater, sa Gjelsvik.

(NTB)

Bildetekst(er):

Lederen i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik, understreket behovet for kamp mot EØS-avtalen da han holdt åpningstalen på organisasjonens landsmøte i Oslo lørdag. Foto: Morten Holm/SCANPIX (Breddebilde)

Norge må bidra til landene i Øst- og Sentral-Europa uavhengig av om de eller vi blir medlem av EU, sa lederen i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik, på landsmøtet som startet i Oslo lørdag. (Breddebilde)