Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge må gjenoppdage «viking-ånden», hyller John Fredriksen og omtaler Norges nyord naving

The Economist mener tredagershelger er vanlig.

 NORGE:  The Economist vier mye spalteplass på både nett og i sitt magasin til å analysere norsk økonomi, og hvorfor de mener det ikke kan gå stort lengre. Foto: Faksimile / NTB Scanpix
NORGE: The Economist vier mye spalteplass på både nett og i sitt magasin til å analysere norsk økonomi, og hvorfor de mener det ikke kan gå stort lengre. Foto: Faksimile / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske økonomiske modellen er i ferd med å rakne. Det er i alle fall konklusjonen i den siste utgaven av det engelskspråklige nyhetsmagasinet The Economist.

Det ukentlige økonomimagasinet vier mye spalteplassdenne utgaven til å analysere hvordan den norske økonomiske modellen med mye  statlig eierskap og stor, byråkratisk offentlig sektor ikke har livets rett så fryktelig mye lengre.

I alle fall ikke når oljeprisen er så lav som den er, og Norge er så oljeavhengige, mener The Economist, med base i London.

- Finn fram vikingånden De ber Norge gi mer rom til skikkelser med rikelig «vikingånd» som skipsrederen John Fredriksen, og mener løsningen for det ganske land og vår økonomi ligger hos våre naboer i øst, nemlig Sverige.

Norges to største problemer, ifølge The Economist, er en byråkratisk offentlig sektor som også eier betydelige andeler av store selskaper som Norsk Hydro, Yara og Statoil, og en «overmoden» velferdsstat hvor magasinet mener det jobber for mange.

Hevder tredagershelger er vanlige Artikkelen hevder også at staten undergraver nordmenns arbeidsmoral. «Folk flest nyter en 37 timer lang arbeidsuke, og tredagershelger er vanlige», konkluderer The Economist.

Magasinet gjør det også til et poeng at vi har skapt nyordet «naving», eller «to 'nav'», som The Economist skriver.

- Gjør som Sverige! Reformviljen til vårt naboland bør også få spire i Norge. Gjør staten mindre, la private aktører i større grad få drive skoler og sykehus og kutt skattene er grep det anerkjente bladet anbefaler.

Det London-baserte magasinet trekker også fram andre norske entreprenører, som Kjell Inge Røkke og Bjørn Kjos. De trekker i samme slengen fram Kjos' og Norwegians avgjørelse om å basere deler av virksomheten i Spania slik at de kan bruke spansk kabinbesetning.

Og hvordan har vi i Norge reagert på disse problemene vi opplever, spørs The Economist, før de selv svarer:

«I lokalavalget [...] gjorde venstresida framgang i landets største byer, inkludert Oslo og Bergen, på en plattform bestående av mer pengebruk og null reform».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!