- Norge må gjøre mer for å hjelpe fremmedkrigere hjem

Norge tvangsutsender asylsøkere som ikke har grunnlag for opphold. Da må Norge også ta imot nordmenn som har vært med i terrorgruppa IS, mener Mads Harlem.

MÅ GJØRE MER: Advokat og folkerettsjurist Mads Harlem mener Norge har et ansvar for å bistå nordmenn som har levd under IS-regime hjem til Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ GJØRE MER: Advokat og folkerettsjurist Mads Harlem mener Norge har et ansvar for å bistå nordmenn som har levd under IS-regime hjem til Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
FREMMEDKRIGERE: Disse mennene var med i en propaganda-video for terrorgruppa IS i 2016, og viste fram passene til landene de kom fra. Nå er terrorgruppas kalifat i ruiner. Hvor skal fremmedkrigerne da? Debatten er i gang over hele Europa. Foto: Zuma press / Scanpix
FREMMEDKRIGERE: Disse mennene var med i en propaganda-video for terrorgruppa IS i 2016, og viste fram passene til landene de kom fra. Nå er terrorgruppas kalifat i ruiner. Hvor skal fremmedkrigerne da? Debatten er i gang over hele Europa. Foto: Zuma press / Scanpix Vis mer

Debatten er allerede i gang: Hva skal vi gjøre med IS-mennene, -kvinnene - og -barna - som nå befinner seg på ulike steder og flyktningleire i Syria og Irak?

- Vi har nå fått en debatt som er preget av dobbeltmoral. Norge krever å returnere personer som ikke har krav på beskyttelse i Norge. Da må Norge også ta imot sine borgere, sier Mads Harlem, folkerettsekspert.

- Hult fra Solberg

Den norske statsborgeren Aisha Shezadi har allerede sagt at hun ønsker å komme tilbake til Norge.

- Statsministeren har sagt at Norge ikke kan nekte norske IS-krigere å komme hjem. Samtidig opplever jeg at UD er veldig tydelig på at det ikke er aktuelt å hente noen hjem, sier Harlem og fortsetter:

- Jeg sier ikke at norske myndigheter skal sette livet på spill for å hente disse personene ut, men de er nødt til å gjøre noe mer. Hvis ikke blir uttalelsen til statsministeren fryktelig hul.

- Potensielle terrorister

Norske Shezadi og sønnen bor i en flyktningleir i kurdiske områder av Syria. Hun er den eneste personen som norsk etterretning faktisk vet hvor er, etter det Dagbladet erfarer.

NRK var nylig i Syria. Her møtte de en talsmann for selvstyremyndighetene i området. Han sier at «hvis ikke disse personene blir tatt hånd om i sine hjemland, kan alle disse barna bli potensielle terrorister i framtida».

- Dette handler om politisk vilje. Hvor stor er viljen egentlig i regjeringen til å gjennomføre det statsministeren sier? Lurer Harlem.

Dobbeltmoral

Han mener det blir «veldig mye dobbeltmoral».

- Norge forventer at andre land skal ta imot borgere som ikke har krav på opphold i landet etter asylinstituttet. Dette gjelder også kriminelle borgere. Denne døra går begge veier og Norge må være flinke til å ta imot sine egne borgere. Også de som eventuelt har begått kriminelle handlinger, sier Harlem.

Han viser til at mange fremmedkrigere, spesielt kvinner med barn, nå befinner seg i de kurdiske områdene av Syria og Irak.

- Norge har kontakt med kurdiske selvstyremyndigheter, og det vil ikke nødvendigvis være spesielt komplisert å få disse borgerne fra flyktningleire og til Norge, mener Harlem.

Debatten i Norge er allerede opphetet, og vil antagelig bli enda mer betent etter hvert som flere fremmedkrigere eller folk som har vært i IS-områder dukker opp - og vil tilbake til Norge.

- Det må tas et oppgjør med de barbariske handlingene til IS. Samtidig må vi greie å styre riktig i oppgjøret med disse gruppene. Norge har et ansvar om å motta norske borgere, sier Harlem.

Strenge briter

Debatten om hva en skal gjøre med fremmedkrigere og folk som har bodd i IS-områder pågår over hele Europa. Britiske myndigheter har allerede sagt at de ønsker å frata Shamima Begum hennes britiske statsborgerskap.

Det mener den britiske journalisten og forfatteren Robert Verkaik er feil.

- USAs fengsel på Cuba, Guantánamo Bay, ble et symbol som ble brukt for å rekruttere muslimer til ekstremisme. Måten britiske myndigheter nå behandler Begum-saken på, vil være med på å radikalisere flere unge, britiske muslimer, sa Verkaik nylig til Dagbladet.

Han mener britenes avgjørelse kan gjøre Begum til en martyr.

- Våre humanitære verdier som er nedfelt i folkeretten blir nå testet i oppgjøret med IS-krigernes barbariske handlinger. Nå er det viktig at Norge klarer å styre riktig. Enten om det er snakk om internering, straffeforfølgning eller retur av norske fremmedkrigere, IS-koner eller deres barn til Norge, sier Harlem.

Flere nordmenn igjen

Rundt hundre personer har ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) reist fra Norge for å slutte seg til terrorgruppa IS i Syria og Irak.

PST anslår at rundt 40 personer har forlatt krigssonen og returnert til Norge eller et tredjeland, mens anslagsvis rundt 30 personer skal være drept. Hvor de rundt 30 andre skal være, er ukjent.

- Det er vanskelig å få bekreftet nøyaktig hvor disse personene oppholder seg, sa kommunikasjonssjef Martin Bernsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer