- Norge må gjøre mer for å hjelpe fremmedkrigere hjem

Norge tvangsutsender asylsøkere som ikke har grunnlag for opphold. Da må Norge også ta imot nordmenn som har vært med i terrorgruppa IS, mener Mads Harlem.

MÅ GJØRE MER: Advokat og folkerettsjurist Mads Harlem mener Norge har et ansvar for å bistå nordmenn som har levd under IS-regime hjem til Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ GJØRE MER: Advokat og folkerettsjurist Mads Harlem mener Norge har et ansvar for å bistå nordmenn som har levd under IS-regime hjem til Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Debatten er allerede i gang: Hva skal vi gjøre med IS-mennene, -kvinnene - og -barna - som nå befinner seg på ulike steder og flyktningleire i Syria og Irak?

- Vi har nå fått en debatt som er preget av dobbeltmoral. Norge krever å returnere personer som ikke har krav på beskyttelse i Norge. Da må Norge også ta imot sine borgere, sier Mads Harlem, folkerettsekspert.

- Hult fra Solberg

Den norske statsborgeren Aisha Shezadi har allerede sagt at hun ønsker å komme tilbake til Norge.

- Statsministeren har sagt at Norge ikke kan nekte norske IS-krigere å komme hjem. Samtidig opplever jeg at UD er veldig tydelig på at det ikke er aktuelt å hente noen hjem, sier Harlem og fortsetter:

- Jeg sier ikke at norske myndigheter skal sette livet på spill for å hente disse personene ut, men de er nødt til å gjøre noe mer. Hvis ikke blir uttalelsen til statsministeren fryktelig hul.

- Potensielle terrorister

Norske Shezadi og sønnen bor i en flyktningleir i kurdiske områder av Syria. Hun er den eneste personen som norsk etterretning faktisk vet hvor er, etter det Dagbladet erfarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer