Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge må løfte i flokk

- For å kunne beholde velferdsstaten på dagens nivå og unngå massearbeidsledighet, er det viktigste nå at vi samles om å få til et nasjonalt løft for norsk næringspolitikk, framfor å velge konfrontasjonslinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Christian Thommessen, administrerende direktør for lampeprodusenten Glamox, og sentralt medlem i regjeringens Forum for økt verdiskapning. Sammen med tidligere justisminister Grete Faremo, som nå er konserndirektør i Storebrand, og Kjell Roland, sjef for analysefirmaet Econ, står han bak den kontroversielle Econ-rapporten som Dagbladet skrev om i går.

- Foreløpig er alle enige om at vi har en kjempeutfordring, og at vi har en felles oppgave i å tenke nytt. Jeg tror vel en del skranker vil falle, hvis vi får til et felles løft, sier Thommessen.

- Da rapporten ble lagt fram på denne uka i Forum for økt verdiskapning var det oppsiktsvekkende grad av enighet, på tross av at mange har et svært ulikt politisk ståsted.

Thommessen forteller om tre forslag til hvordan næringspolitikken skal gis et løft:

  • Irland har med stor suksess etablert et tungt «konkurranse-råd», bestående av de tyngste byråkratene og representanter fra næringslivet, som har stor gjennomslagskraft i regjeringen.
  • Sverige har etablert et «superdepartement» som samler de fleste oppgaver som i dag ligger under Nærings- og handelsdepartementet og Samferdselsdepartementet i Norge.
  • Opprette en visestatsministerstilling som får i ansvar å skape en helhetlig næringspolitikk.

Ikke på kartet

- Da jeg satt i Europa-ledelsen i IBM, satt vi ofte og vurderte hvor vi skulle etablere fabrikker, distribusjonssentre og lignende. Da var det to land som ofte kom opp: Irland og Holland. På tross av at de er små land har de klart å tiltrekke seg internasjonal kapital og har skapt et stort antall arbeidsplasser. Norge var aldri på kartet, forteller Thommessen.

Han mener at politikerne så langt stort sett har lukket øynene for at Norge allerede er en del av den digitale og globale økonomien.

- Problemet er ikke at de ikke har de riktige svarene. Problemet er at de ikke stiller de riktige spørsmålene. Da får vi heller ikke de riktige svarene, sier Thommessen.

<B>LUKKET ØYNENE:</B> Til nå har politikerne lukket øynene for at Norge er en del av den globale og digitale økonomien, sier Christian Thommessen, adm. dir. i Glamox og sentralt medlem i regjeringens Forum for økt verdiskapning.