- Norge må reagere

Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum og norske kolleger av den dømte østerrikske professoren Anton Pelinka krever at Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland offisielt reagerer mot «tendensene til knebling av ytringsfriheten» i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Anton Pelinka har blitt dømt for østerrisk rett for ærekrenkelse av Jörg Haider. Heksejakta på Pelinka og andre av Jörg Haiders politiske motstandere ble omtalt i Dagbladet i går.

- Dommen mot professor Anton Pelinka og andre østerrikere som bruker sin ytringsfrihet, er dypt forstemmende og maner til dyp ettertanke. Jeg tar det for gitt at statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland finner egnede måter å uttrykke sin uro over det som har skjedd, og som Dagbladet har avdekket.

Det sier stortingsrepresentant Odd Einar Dørum, som har fulgt prosessen mot professor Pelinka. Han sier at dommen nesten ikke er omtalt i østerriksk presse, og at det er dypt krenkende med en dom som slik innsnevrer ytringsfrihetens grenser.

Ærekrenkelse

- Jörg Haider og hans folk i Frihetspartiet (FPV) krever rett til å ytre seg - og har fått denne retten til fritt å ytre seg om Waffen SS og visse sider av Hitlers politikk. Men denne retten vil de altså ikke innrømme sine motstandere som blir rettslig forfulgt, sier Dørum.

Professor i statsvitenskap, Anton Pelinka, ble 11. mai dømt for å ha kommet med ærekrenkende uttalelser om Jörg Haider. Saken ble opprinnelig brakt inn for kriminalretten i Wien av Dieter Böhmdorfer, som i dag er justisminister i den østerrikske regjeringen.

Tegn på forfall

Pelinkas norske kolleger, bestyrerne ved de statsvitenskapelige institutter ved universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og lederen av Norsk Statsvitenskapelig Forening, beskriver i et opprop dommen mot Pelinka som «en uhyrlighet» og mener at professorens karakteristikk er «meget treffende».

«Vi vet fra historien at ett tegn på demokratisk forfall nettopp er politiske domstoler og bruk av domstolene for å true og fjerne kritikere av regimet,» skriver Einar Berntzen, Anne Lise Fimreite, Knut Heidar, Synnøve Jenssen, Anders Todal Jenssen og Harald Sætren i oppropet, som oppfordrer utenriksminister Jagland til å reagere overfor østerrikske myndigheter.

«IKKE RØR »«: Det er ikke farefritt å angripe Jörg Haider i Østerrike, for da får man justisministerens eget advokatkontor på nakken og dom i retten for ærekrenkelse.