NORSK VÅPENEKSPORT

- Norge må stanse våpensalg til landene som kriger i Jemen

Bård Vegard Solhjell (SV) vil kreve full våpensalg-stopp til Jemen-krigerne i Stortinget til uka.

VOLDSOM KRIG: En kvinne går rundt i ruinene av det som en gang var en fabrikk i Jemens hovedstad Sanaa. Den saudi-ledede koalisjonen har nå vært i krig i Jemen i halvannet år. Fremdeles selger Norge våpenmateriell til partene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix 
VOLDSOM KRIG: En kvinne går rundt i ruinene av det som en gang var en fabrikk i Jemens hovedstad Sanaa. Den saudi-ledede koalisjonen har nå vært i krig i Jemen i halvannet år. Fremdeles selger Norge våpenmateriell til partene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går var det høring om Norges våpeneksport på Stortinget. En rekke organisasjoner mener Norge må slutte å selge våpen til landene som fører en krig i Jemen. De får støtte av SV og Bård Vegar Solhjell, som vil kreve full stopp av salg til Saudi-Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt, som alle er med og bomber i Jemen.

- Jeg ser ingen grunn til at Norge skal selge våpen til noen av land som er i krig, og Jemen-krigen er svært brutal, med dokumentere brudd på krigens folkerett, påvist av FN og flere, sier Solhjell til Dagbladet.

Bryter tradisjoner

I den norske eksportkontrollregelverket står det at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig». Militærutstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er «åpenbar fare» for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.

- I Norge har vi hatt enighet om at vi ikke selger våpen eller utstyr til militært sluttbruk til land i krig. I tillegg har vi stoppet salg til land som var i krig, og i vinter ble deler av salget stoppet til Emiratene, sier Solhjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer