NORSK VÅPENEKSPORT

- Norge må stanse våpensalg til landene som kriger i Jemen

Bård Vegard Solhjell (SV) vil kreve full våpensalg-stopp til Jemen-krigerne i Stortinget til uka.

VOLDSOM KRIG: En kvinne går rundt i ruinene av det som en gang var en fabrikk i Jemens hovedstad Sanaa. Den saudi-ledede koalisjonen har nå vært i krig i Jemen i halvannet år. Fremdeles selger Norge våpenmateriell til partene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix 
VOLDSOM KRIG: En kvinne går rundt i ruinene av det som en gang var en fabrikk i Jemens hovedstad Sanaa. Den saudi-ledede koalisjonen har nå vært i krig i Jemen i halvannet år. Fremdeles selger Norge våpenmateriell til partene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går var det høring om Norges våpeneksport på Stortinget. En rekke organisasjoner mener Norge må slutte å selge våpen til landene som fører en krig i Jemen. De får støtte av SV og Bård Vegar Solhjell, som vil kreve full stopp av salg til Saudi-Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt, som alle er med og bomber i Jemen.

KREVER FULL STOPP: SVs stortingsrepresentant i Utenrikskomiteen, Bård Vegar Solhjell, mener Norges salg av forsvarsmateriell til militær sluttbruk til Saudi-Arabia og landene som er med dem og bomber i Jemen må stoppes umiddelbart. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
KREVER FULL STOPP: SVs stortingsrepresentant i Utenrikskomiteen, Bård Vegar Solhjell, mener Norges salg av forsvarsmateriell til militær sluttbruk til Saudi-Arabia og landene som er med dem og bomber i Jemen må stoppes umiddelbart. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ser ingen grunn til at Norge skal selge våpen til noen av land som er i krig, og Jemen-krigen er svært brutal, med dokumentere brudd på krigens folkerett, påvist av FN og flere, sier Solhjell til Dagbladet.

Bryter tradisjoner

I den norske eksportkontrollregelverket står det at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig». Militærutstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er «åpenbar fare» for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.

- I Norge har vi hatt enighet om at vi ikke selger våpen eller utstyr til militært sluttbruk til land i krig. I tillegg har vi stoppet salg til land som var i krig, og i vinter ble deler av salget stoppet til Emiratene, sier Solhjell.

Viser til at Norge sluttet å selge våpen til Egypt og Bahrain under den arabiske våren. De har også stoppet salg til Israel og Columbia.

- Å selge våpen til landene som deltar i krigen i Jemen er i strid med etablert tradisjon, sier Solhjell.

Våpensalg på hold

Til uka vil Solhjell be regjeringen og Utenriksdepartementet om å sette alt våpensalg til den saudi-ledede koalisjonen fra Stortingets talerstol.

- Det er blitt påvist mange brudd på folkeretten i Jemen, og det er påvist at den saudi-ledede står bak flere. Vi vet ikke sikkert, men det er en risiko for at norske våpen eller annet forsvarsmateriell direkte eller indirekte bidrar til brudd på folkeretten. Derfor må vi sette alt salg av forsvarsmateriell på hold for landene som deltar i Jemen-krigen.

Solhjell ber nå regjeringen og UD ta intiativ til å stoppe våpensalget på egen hånd, men vil i tillegg be andre partier på Stortinget om å kreve hold våpensalget.

- Hvis jeg ikke får respons på dette, vil jeg ta opp saken i Stortinget til uka. Jeg vil be om full stopp av våpensalg. Jemen-krigen er akkurat nå en av verdens mest brutale kriger, sier Solhjell.

Fortsettter:

- Dette vil heller ikke ha store økonomiske konsekvenser. Det dreier seg om relativt små beløp.

Krever granskning

Fakta om krigen i Jemen:

• I mars 2015 startet en saudi-arabisk-ledet koalisjon angrep på Jemen.

• Hver dag blir seks barn skadd eller drept, ifølge FN.

• Borgerkrigen er like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører.

• Over 6494 personer er drept, hvorav mer enn halvparten sivile. Minst 31401 personer er skadd, ifølge FN.

• Ifølge Amnesty, Human Rights Watch og Den internasjonale Røde Kors-komiteen, er krigsforbrytelser begått av alle parter i krigen. Både sykehus og skoler er bombet.

• Minst 2,5 millioner mennesker er på flukt i eget land.

Røde Kors har tidligere bedt om eksportforbud til land som deltar i krig.

- I henhold til eksportkontroll-regelverket skal ikke Norge selge våpen til land i krig, der krig truer eller der det er borgerkrig. Formålet med dette forbudet er å hindre salg til land som driver med aktiv krigføring. At ikke Saudi-Arabia er i krig fordi man støtter den sittende presidenten i en borgerkrig, kan jeg heller ikke skjønne er riktig, sa Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Et nettverk av 50 organisasjoner krever nå full granskning av norsk våpeneksport til Saudi-Arabia og deres koalisjon i Jemen.

- Vi krever å få gjennomført en granskning av norsk våpeneksport til Saudi-Arabia og landene som bomber i Jemen, sa påtroppende daglig leder, Borghild Tønnessen-Krokan, i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM), et nettverk av 50 norske organisasjoner, til Dagbladet i går.

UD: Strengt regelverk

Utenriksdepartementet svarer at Norge «generelt har et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr».

- Vi har ikke åpnet for salg av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia. I 2010 ble det åpnet for salg av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater og Qatar, sier Ane Haavarsdatter Lunde i UD i en email til Dagbladet.

Hun skriver videre at «Norge ser alvorlig på situasjonen i Jemen og følger tett vurderinger fra FNs sikkerhetsråd».

- Alle lisenssøknader om eksport av norsk forsvarsmateriell er gjenstand for individuell og grundig vurdering – og særlig med henblikk på risiko for bruk av materiellet i Jemen. På denne bakgrunn har Utenriksdepartementet etter januar 2016 valgt å inntil videre holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon som kan anvendes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen. Denne linjen er ikke endret, og videreføres inntil videre som en «føre var» tilnærming, skriver hun videre.

Les også Dagbladets tidligere saker:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer