- Norge må starte storstilt selfangst

Kanadiske selfangere tar livet av 350000 sel i årets sesong. Neste år øker kvotene dramatisk. Nå må Norge følge opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mener Høyres næringspolitiske talsmann Ivar Kristiansen. Han ivrer for storstilt norsk selfangst i nordområdene.

- Markedet roper etter selprodukter, men Norge og Russland fanger jo nesten ikke sel lenger. De norske og russiske kvotene må øke dramatisk, sier Ivar Kristiansen.

I de nærmeste ukene skal Stortingets næringskomité behandle regjeringens stortingsmelding om sjøpattedyr. Kristiansen mener meldingen inviterer til et langt høyere uttak av sel.

I de siste åra har de norske kvotene vært svært små.

Ifølge Statistisk sentralbyrås fangststatistikk ble det skutt bare 10600 dyr i 2002. Til sammenlikning ble det fram til midten av 70-åra skutt flere hundretusen dyr hvert år.

Storspisere

Kristiansen sier det er en økologisk nødvendighet å øke de norske kvotene med titusenvis av dyr.

Han viser til den ferske stortingsmeldingen om sjøpattedyr, der det går fram at selbestanden kan spise så mye som 500000 tonn torsk og 3,4 millioner tonn lodde årlig.

- Sjøpattedyra spiser langt mer fisk enn den samlede norske fiskerinæringen totalt tar opp fra Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen i løpet av et år. Vi snakker om fisk til en verdi av mer enn ti milliarder kroner, sier han.

Støtte til Russland

Høyres næringspolitiske talsmann mener Norge i tillegg til å sette fart på norsk selfangst, også bør gå inn med økonomisk støtte til russisk fangst.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon. Om vi gir økonomisk støtte til russiske selfangere, vil norske fiskerier tjene på det, sier han.

Russiske flytellinger av grønlandssel-bestanden i Kvitsjøen viser at det i 2002 levde vel 1,8 millioner voksne dyr. Vesteris-bestanden av grønlandssel er estimert til om lag 350000 voksne dyr.

SELKVOTER: - Norge må intensivere selfangsten, sier næringspolitiker Ivar Kristiansen (H).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer