Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemen herjet av krig, sult og sykdom:

- Norge må stoppe militærsalg til Emiratene og Saudi-Arabia

Bønn til norske politikere fra Jemens fredsprisvinner, Tawakkol Karman.

LIV I KRIG: Unge jenter sjekker ruinene etter et saudi-ledet bombeangrep i utkanten av den nordvestlige byen Saada i Jemen denne måneden. Over 40 prosent av Jemens 28 millioner innbyggere er barn under 14 år. Krigens konsekvenser er enorme. Foto: Naif Rahma / Reuters / Scanpix
LIV I KRIG: Unge jenter sjekker ruinene etter et saudi-ledet bombeangrep i utkanten av den nordvestlige byen Saada i Jemen denne måneden. Over 40 prosent av Jemens 28 millioner innbyggere er barn under 14 år. Krigens konsekvenser er enorme. Foto: Naif Rahma / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige måned ble det klart at Norge igjen selger ammunisjon til koalisjonen som beskyldes for å stå bak krigsforbrytelser i Jemen, ifølge VG. Det opprører den jemenittiske fredsprisvinneren Tawakkol Karman.

- Norge bør stoppe salg av militært utstyr til regimer som er med på å drepe sivile i Jemen. De forente arabiske Emiratene og Saudi-Arabia begår overgrep og dreper sivile, sier Karman til Dagbladet.

STOPP SALG: Jemens fredsprisvinner Tawakkol Karman ber Norge stoppe salg av militært materiell til Saudi-Arabia og Emiratene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOPP SALG: Jemens fredsprisvinner Tawakkol Karman ber Norge stoppe salg av militært materiell til Saudi-Arabia og Emiratene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

UD: - Ikke brukt i Jemen

Fredsprisvinneren var i Norge i forrige uke, i regi av Nobels Fredssenter.

- Jemens sivile innbyggere er de som lider i det jeg kaller den doble krigen i Jemen. Norge og det internasjonale samfunnet må gjøre mer for å få slutt på krigen. Å selge militært utstyr hjelper ikke, sier hun.

Utenriksdepartementet viser til at Norges regler for eksport av forsvarsmateriell er «meget strenge og omfattende».

- UD sitter ikke på noe informasjon som tilsier at ammunisjon eller annet materiell fra Norge er brukt i Jemen, sier Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i UD, og fortsetter:

- Utenriksdepartementet fortsetter å ha et skjerpet blikk på mulig bruk i Jemen i strid med humanitærretten, av forsvarsmateriell som søkes eksportert fra Norge.

- Krigsforbrytelser

I 2015 startet en koalisjon, ledet an av Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene, en krig mot houthiene, som hadde tatt over kontrollen over hovedstaden Sanaa og den vestlige delen av landet.

Den over to og et halvt år lange krigen i Jemen har bidratt til at sykehus, skoler, infrastruktur og boliger er ødelagt. Over 10 000 mennesker er drept, og krigsforbrytelser skal være begått, ifølge en rekke rapporter. Jemen i dag beskrives som verdens verste humanitære katastrofe.

- Røde Kors er meget skeptiske til at Norges eksport av militært utstyr til land som deltar i krigen i Jemen på grunn av anklager om at det begås krigsforbrytelser av alle partene i konflikten, sier Mads Harlem, leder av Folkerettsseksjonen i Røde Kors.

«Krigens stygge ansikt»

Karman mener det nå pågår to kriger i Jemen: Den ene utført av den saudiledede koalisjonen - og den andre av houthi-militser og ekspresident Ali Abdullah Saleh, støttet av Iran.

Norge selger igjen ammunisjon til Emiratene, som ifølge Karman er «krigens stygge fjes på grunn av fengslene og leirene de driver i landet».

- Problemet med eksporten til Emiratene er at vi ikke vet hva som selges. Jeg mener UD er veldig passive og også litt uklare med hensyn til hva man har gjort for å sikre at ammunisjonen som selges til Emiratene ikke brukes i Jemen.

- Men selv med ytterligere undersøkelser fra UD, kan vi ikke utelukke at det faktisk er slik at denne ammunisjonen ikke blir brukt i Jemen. Det er derfor helt avgjørende at Stortinget vedtar et bedre regelverk for eksport.

- Norge skal ikke selge militært utstyr til land som begår krigsforbrytelser, sier Harlem.

TRAGEDIER: En mann bærer en skadd jente, som mistet foreldre og søsken i et saudi-ledet luftangrep i august i år. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
TRAGEDIER: En mann bærer en skadd jente, som mistet foreldre og søsken i et saudi-ledet luftangrep i august i år. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer

Ufrivillig eksil

Sjøl endte Tawakkol Karman i ufrivillig Jemen-eksil. Da den tidligere journalisten var i utlandet i september 2014, fikk hun beskjed om at ekspresident Ali Abdullah Saleh hadde satt henne på en svarteliste: Alle flyplassene i Jemen hadde ordre om at hun ikke fikk forlate landet.

- Drømmen min er å komme tilbake til Jemen og fortsette kampen for et fritt og demokratisk hjemland, sier Karman.

Les også Dagbladets tidligere saker:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!