Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge må ta imot klimaflyktninger

Ber oljelandet Norge vise ansvar for millioner fordrevet av klimakrisen.

OMFATTES IKKE: Ifølge en ny rapport fra Changemaker omfattes ikke ofre for blant annet orkaner, tørke, flom, jordskred og ørkenspredning av FNs flyktningkonvensjon. Nå har organisasjonen et forslag som kan ivareta ofrene. Her etter en syklon i Bangladesh i 2007. Foto: NTB Scanpix.
OMFATTES IKKE: Ifølge en ny rapport fra Changemaker omfattes ikke ofre for blant annet orkaner, tørke, flom, jordskred og ørkenspredning av FNs flyktningkonvensjon. Nå har organisasjonen et forslag som kan ivareta ofrene. Her etter en syklon i Bangladesh i 2007. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

En ny rapport laget for organisasjonen Changemaker viser store mangler i det internasjonale regelverket for å ivareta fordrevne av klimakrisen.

De lanserer samtidig et forslag til en løsning, inspirert av Fridtjof Nansen, nordmannen som har fått æren for å redde millioner fra sultedøden i Sovjetunionen på 1920-tallet.

Nansen sto også bak Nansen-passet. Ifølge rapporten ble det innført i 1922, og tillot statsløse flyktninger fra Russland å reise til stater hvor de hadde slektninger eller hvor det var mulig å finne arbeid.

Ber politikere «pushe på»

I stedet for Nansen-pass vil Changemaker nå ha klimapass.

- Det er en veldig ny tanke, sier leder Embla Regine Mathisen i Changemaker, som er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon.

Et tysk rådgivende organer blant de få som har nevnt ideen.

Ifølge Changemaker-rapporten vil en klimapassordning bestå av mellomstatlige avtaler, og gi passinnehaveren rett til å krysse grenser for å nå en stat hvor han eller hun kan få vern.

Dette skal likevel være lettere å få til enn å utvide FNs flyktningkonvensjon, som ikke omfatter millioner av ofre for blant annet tørke, flom, jordskred og ørkenspredning.

FÅR LOBBY-BESØK: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
FÅR LOBBY-BESØK: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer

Mathisen sier at klimapass i det siste har vært diskutert uformelt blant forskere - uten at den så langt er løftet høyt opp på agendaen.

Det tenker Changemaker nå å gjøre noe med.

- Vi skal ha lobbymøter, og prøve å få Norge til å pushe på internasjonalt, for dette krever at flere stater går med på det, sier hun til Dagbladet.

Får lobby-besøk

Blant dem som kan vente besøk fra Changemaker er klima- og miljøminister Ola Elvestuen, utviklingsminister Dag Inge Ulstein, og en rekke politiske partier.

FÅR LOBBY-BESØK: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Foto: NTB Scanpix
FÅR LOBBY-BESØK: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er et historisk foregangsland på flyktningfeltet, og også en olje- og gassgigant, og det forplikter virkelig Norge, sier Mathisen.

Hun mener at Norge, som medansvarlig for klimakrisen, har et ansvar for å rydde opp.

- Derfor er det ryddig og på sin plass at Norge tar en ledende rolle i å innføre klimapass, sier hun.

- Hvor store er egentlig sjansene for å få gjennomslag for det, når du ser motstanden i mange partier mot å få nye innvandrere til Norge?

- Det er veldig viktig ikke å forveksle dette med innvandringspolitikk. Dette er ikke folk som har lyst til å dra, og de fleste blir fordrevet internt eller drar til umiddelbare naboland, sier Mathisen.

Håper på Frp-støtte

Hun tror at det derfor er lite sannsynlig at mange klimafordrevne vil komme til Norge.

- Dette er et godt argument for de partiene som ikke er like innvandringspositive som meg, sier hun.

- Betyr det at du tror at dere kan få støtte for dette også i Fremskrittspartiet?

- Ja, hvorfor ikke? Jeg ser ingen motsetning i det hele tatt, sier Embla Regine Mathisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media