- Norge må ta imot klimaflyktninger

Ber oljelandet Norge vise ansvar for millioner fordrevet av klimakrisen.

OMFATTES IKKE: Ifølge en ny rapport fra Changemaker omfattes ikke ofre for blant annet orkaner, tørke, flom, jordskred og ørkenspredning av FNs flyktningkonvensjon. Nå har organisasjonen et forslag som kan ivareta ofrene. Her etter en syklon i Bangladesh i 2007. Foto: NTB Scanpix.
OMFATTES IKKE: Ifølge en ny rapport fra Changemaker omfattes ikke ofre for blant annet orkaner, tørke, flom, jordskred og ørkenspredning av FNs flyktningkonvensjon. Nå har organisasjonen et forslag som kan ivareta ofrene. Her etter en syklon i Bangladesh i 2007. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny rapport laget for organisasjonen Changemaker viser store mangler i det internasjonale regelverket for å ivareta fordrevne av klimakrisen.

De lanserer samtidig et forslag til en løsning, inspirert av Fridtjof Nansen, nordmannen som har fått æren for å redde millioner fra sultedøden i Sovjetunionen på 1920-tallet.

Nansen sto også bak Nansen-passet. Ifølge rapporten ble det innført i 1922, og tillot statsløse flyktninger fra Russland å reise til stater hvor de hadde slektninger eller hvor det var mulig å finne arbeid.

Ber politikere «pushe på»

I stedet for Nansen-pass vil Changemaker nå ha klimapass.

- Det er en veldig ny tanke, sier leder Embla Regine Mathisen i Changemaker, som er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon.

Et tysk rådgivende organer blant de få som har nevnt ideen.

Ifølge Changemaker-rapporten vil en klimapassordning bestå av mellomstatlige avtaler, og gi passinnehaveren rett til å krysse grenser for å nå en stat hvor han eller hun kan få vern.

Dette skal likevel være lettere å få til enn å utvide FNs flyktningkonvensjon, som ikke omfatter millioner av ofre for blant annet tørke, flom, jordskred og ørkenspredning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer