LETER ETTER FOLK: Jemenitter leiter i ruinene av det som en gang var et hus, bombet av et av flyene til den saudi-ledete koalisjonen i høst. Flere tusen sivile jemenitter er drept siden Saudi Arabia og deres koalisjon startet sin krig i Jemen i mars 2015. Norge har solgt ammunisjon til Emiratene og materiell til militær sluttbruk til både Saudi Arabia, Kuwait, Emiratene og Egypt. Alle er med og kriger i Jemen. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix 
LETER ETTER FOLK: Jemenitter leiter i ruinene av det som en gang var et hus, bombet av et av flyene til den saudi-ledete koalisjonen i høst. Flere tusen sivile jemenitter er drept siden Saudi Arabia og deres koalisjon startet sin krig i Jemen i mars 2015. Norge har solgt ammunisjon til Emiratene og materiell til militær sluttbruk til både Saudi Arabia, Kuwait, Emiratene og Egypt. Alle er med og kriger i Jemen. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix Vis mer

KRIGENE I JEMEN OG SYRIA:

- Norge må ta mer ansvar for å hindre overgrep i Syria og Jemen

Norsk ammunisjon og militært utstyr kan ha blitt brukt i borgerkrigen i Jemen. Samtidig er nordmenn i felten og kriger i Syria - både med og mot IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars 2015 startet saudi-arabisk-ledet koalisjon sin krigføring i Jemen for å bli kvitt Houthi-regimet som styrer i hovedstaden Sanaa, og som får støtte fra Iran. Til tross for krigen, doblet Norge salg av utstyr til militær sluttbruk til Saudi-koalisjonen fra 2014 til 2015. Salget høster kritikk, og organisasjoner og SV vil ha umiddelbar stopp av salget.

- I lys av de overgrepene som nå skjer i Jemen og Syria er det mange som mener at Geneve-konvensjonene er skutt i filler. Røde Kors mener det er feil, og mener slike utspill kan undergrave krigens folkerett, sier Mads Harlem, leder av Folkerettsseksjonen i Røde Kors.

- Norge har ansvar

Harlem mener at det ikke er manglende regler som er problemet.

- Men det mangler respekt og håndhevelse av de reglene som finnes. Selv om det i dag påhviler et betydelig ansvar på partene i konflikten i å sikre at Geneve-konvensjonene overholdes, er ikke andre land som Norge uten ansvar, sier Harlem og fortsetter:

- Norge har et ansvar for å straffeforfølge krigsforbrytelser selv om de har skjedd i utlandet. Vi har også et ansvar for å sikre opplæring av både norske soldater, men også resten av sivilbefolkningen i hva som er lov og ikke lov i krig og konflikt.

- Bedrifter er ansvarlige

Harlem har en rekke ganger bedt om et eksportforbud av utstyr til militær sluttbruk til land som begår krigsforbrytelser. I det norske eksportkontrollregelverket står det at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig». Militærutstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er «åpenbar fare» for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.

- I tillegg har norske bedrifter et selvstendig ansvar til å undersøke om materiellet de selger for eksempel kan ha blitt brukt i borgerkrigen i Jemen, sier Harlem.

Kunnskapsløshet i Norge

Han mener at kunnskapen om krigens regler og konsekvensene av å bryte dem er alt for lite kjent i Norge.

- Krigens regler handler om medmenneskelighet og et mål om å sikre et humanitært handlingsrom i noe så umenneskelig som krig og konflikt. Det handler om å beskytte sivile, sykehus og annen sivil infrastruktur, sier Harlem.

Han mener at verken påtalemyndigheten, forsvarsadvokater eller norske dommere forstår innholdet i Genevekonvensjonene.

- Norge må ta et ansvar for å hindre de overgrepene som nå skjer i Jemen, Syria eller andre konflikter når nordmenn reiser til utlandet som enten fremmedkrigere, norske soldater eller at vårt næringsliv selger varer og tjenester til land som deltar i væpnet konflikt. Da kan vi ikke skylde på et dårlig regelverk, men manglende respekt for det regelverket som finnes, sier han.

- Ikke straffbart å hjelpe

Harlem er kritisk til dommen der tre personer ble dømt for å støtte terrorgruppa IS i Syria. Sjøl nekter mennene all straffeskyld, og sier at de var i området for å drive hjelpearbeid.

- Det er ikke straffbart å yte helsehjelp i væpnet konflikt. Dessverre ser vi mangel på kunnskap er forplantet helt inn i det norske rettssystemet, sier Harlem, som også utdyper i et innlegg i Dagbladet i dag: En krig er aldri lovløs.

Nordmenn må lære

Røde Kors er opptatt av at det er for lite kunnskap om regler i krig i Norge, og viser til en undersøkelse de gjorde i 2013.

- Bare en av tre fått undervisning i regler i krig. En av fem vet ikke at de finnes og halvparten av norske ungdommer klarer ikke å nevne tre aktuelle væpnede konflikter. For at lovverket skal fungere må vi vite hva dette dreier seg om og hvem som er ansvarlig for å følge reglene, sier Harlem.

For:

- Norge kan og må gjøre mer for å sikre at folkeretten blir respektert i krig. Vi må stille krav når sykehus bombes i Syria og Jemen - og når helsearbeidere angripes, sier Harlem.