Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge må være strenge mot terroristen

Linda Benjamin (30) flyktet fra Syria i 2002, og bor i dag rett ved hjemstedet til den terrorsiktede 22-åringen.

FLYKTET FRA SYRIA: For 12 år siden flyktet Linda Benjamin fra Syria. Hun bor i dag med ektemannen rett utenfor Fredrikstad.  Denne uka ble det kjent at en Østfold-mann med pakistansk bakgrunn er siktet for terror og drap i Syria. Linda Benjamin synes det er vanskelig å forstå hvorfor noen drar fra Norge til Syria for å krige på denne måten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FLYKTET FRA SYRIA: For 12 år siden flyktet Linda Benjamin fra Syria. Hun bor i dag med ektemannen rett utenfor Fredrikstad. Denne uka ble det kjent at en Østfold-mann med pakistansk bakgrunn er siktet for terror og drap i Syria. Linda Benjamin synes det er vanskelig å forstå hvorfor noen drar fra Norge til Syria for å krige på denne måten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Dagbladet har møtt 30 år gamle Linda Benjamin fra Syria.

Hun har med fortvilelse fulgt saken der en 22 år gammel norskpakistaner er siktet for terrorhandlinger begått i Syria kommer fra, og tar til tårene flere ganger når hun deler fortvilelsen med Dagbladet.

For 12 år siden flyktet fra Syria.  Hun forteller at hun er kristen, og sier det ble for farlig for henne å bli værende i hjemlandet. I dag er hun bosatt med ektemannen rett utenfor Fredrikstad.

At en norskpakistansk nylig skal ha reist dit og deltatt i krig og terror, reagerer hun sterkt på.

- Hvorfor drar noen dit? Syria - det landet jeg kjenner og som jeg var så glad i - finnes ikke lenger. Syria bader i blod, sier hun.

- Venn tatt av terrorister Så forteller hun om hvordan venner og bekjente har opplevd krig og terror på nært hold.

- En nabo av meg ble drept, sier hun.

- Hun satt i en buss på flukt til Libanon da bussen ble bombet.

Linda Benjamin stopper opp, tørker en tåre og fortsetter:

- En annen bekjent av meg ble tatt av terroristene. Han ble skutt i begge beina slik at han ikke kunne rømme, sier hun, og legger til at dette er bare er noen få eksempler på grusomhetene.

- Andre dialekter Da hun leste Dagbladets sak torsdag denne uka, om 22-åringen som er siktet for drap og terror i Syria, stilte hun seg flere spørsmål.

- Jeg tenkte: hvorfor reiser noen dit for å krige? Hvorfor reiser en nordmann til et land han ikke kjenner?

Ifølge 30-åringen forteller venner og bekjente i Syria at terroristene ikke bare er syrere.

- De forteller at mange av dem snakker arabisk med en ikke-syrisk dialekt, og noen snakker helt andre språk, sier hun.

- Norge må være streng Hun legger til at hun aldri har fått høre at det er nordmenn som har deltatt i terroren - før nå.

- Norge må være strenge mot sånne personer som ham politiet nå har sikta. De dreper gamle og barn. Når jeg tenker på hva han har gjort der nede blir jeg helt... jeg vet ikke. Han fortjener streng straff.

Linda Benjamin forteller at hun har det godt i Norge, men sier at sorgen om å forlate hjemlandet er sterk.

- Det vil alltid gjøre vondt. Vi pleier å si at vi har opplevd så mye at vi alle er 25 år eldre enn vår egentlige alder, sier 30-åringen.

Munnkurv Det var i går at Dagbladet kunne i går avsløre at en 22 år gammel norsk statsborger av pakistansk opprinnelse er siktet for terrorhandlinger begått i Syria

PST knytter 22-åringen til Jabat al Nusra og/eller Islamsk stat i Irak og Levant (ISIL), to organisasjoner som begge står på FNs liste over terrororganisasjoner. 

Noen av landets fremste forskere og eksperter på terrororganisasjoner som dette, og internasjonal terrorisme generelt, er tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt. Men de får ikke lov til å uttale seg om organisasjonene.

- Vi har besluttet at FFI ikke uttaler seg om denne saken i dag, fordi vi ikke ønsker å kommentere pågående rettsprosesser. Vår erfaring er at mediene ofte ikke er i stand til å holde tunga rett i munnen og ikke klarer å bruke generell bakgrunnskunnskap uten å knytte det til en sak vi ikke kan kommentere, sier Anne-Lise Hammer, kommunikasjonssjef i Forsvarets forvarsinstitutt.

Nekter straffskyld Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for 22-åringen.

- Vår klient stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld, sier Elden som sammen med advokat Karen Forbrigd representerer 22-åringen.

- Etter min oppfatning er dette kreativ lovbruk fra Politiets sikkerhetstjeneste. Hadde de brukt samme kreativitet tidligere, vil samtlige Spania-farere på 30-tallet blitt stemplet som terrorister. Samtidig merker jeg meg at PST mener Syrias regjering er den fornærmede part, sier Elden.

- Det betyr at PST også gjør amerikanske og norske myndigheter til terrorister. Både amerikanerne og den norske regjering kjemper mot det syriske regimet, sier Elden til Dagbladet.

GRÅTER: Linda Benjamin gråter når hun forteller om Syria, og det venner og bekjente av henne har opplevd der. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GRÅTER: Linda Benjamin gråter når hun forteller om Syria, og det venner og bekjente av henne har opplevd der. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart