- Norge må velge vei

- Norge må ta et verdivalg. Skal vi være en stor humanitær aktør - eller skal vi satse på på krig? spør Jan Egeland i Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD/BASRA (Dagbladet): - Jeg håper og tror at beslutningstakerne bestemmer seg for at Norge først og fremst skal være en av verdens mest aktive humanitære aktører i Irak, sier generalsekretær Jan Egeland.

Under sitt besøk i Irak så han et skrikende behov for humanitær hjelp. Ved en mulig Irak-krig vil behovet for hjelp bli enda større, og Røde Kors-sjefen håper at Norge kan - og vil - bidra.

Mer til krig

- Det må være bedre for Norge å ha 20 prosent av hjelpearbeidet enn 2 promille av krigsinnsatsen.

Prislappen vil være den samme, og vi må foreta et verdivalg. Hva er det Norge ønsker å prioritere? spør generalsekretæren.

Siden Golfkrigen i 1991 har Norge, og Vesten for øvrig, brukt stadig større ressurser til militær deltakelse. Det siste året har Norge brukt mer på F-16-flyene i Afghanistan enn vi har gitt i humanitær hjelp til det krigsherjede landet.

Egeland mener at det er på tide å bestemme seg for hva Norge er best til: hjelpe eller krige.

Millioner kan dø

Under det fire dager lange oppholdet i Irak møtte generalsekretæren et folk på 25 millioner mennesker som alle er avhengige av FNs månedlige matutdelinger.

Ved en Irak-krig vil FN etter all sannsynlighet måtte forlate landet. Med katastrofale konsekvenser.

- En krig kan medføre sosiale kjedereaksjoner og millioner kan dø. Derfor er det viktig at Norge bidrar humanitært, sier Egeland.

Egeland er sterkt kritisk til de «primitive» sanksjonene.

- Vi er medskyldige i store sivile lidelser. Norge må jobbe for å avskaffe alle sanksjoner som ikke går direkte mot regimet, sier han.

LEVER I KLOAKKEN: Røde Kors' generalsekretær Jan Egeland besøkte byen Basra i Irak. Her bor nærmere tre millioner mennesker under kummerlige kår, og med åpen kloakk. Blir det krig, risikerer titusener å dø bare på grunn av mangel på reint vann.