- Norge må velge vei

- Norge må ta et verdivalg. Skal vi være en stor humanitær aktør - eller skal vi satse på på krig? spør Jan Egeland i Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGDAD/BASRA (Dagbladet): - Jeg håper og tror at beslutningstakerne bestemmer seg for at Norge først og fremst skal være en av verdens mest aktive humanitære aktører i Irak, sier generalsekretær Jan Egeland.

Under sitt besøk i Irak så han et skrikende behov for humanitær hjelp. Ved en mulig Irak-krig vil behovet for hjelp bli enda større, og Røde Kors-sjefen håper at Norge kan - og vil - bidra.

Mer til krig

- Det må være bedre for Norge å ha 20 prosent av hjelpearbeidet enn 2 promille av krigsinnsatsen.

Prislappen vil være den samme, og vi må foreta et verdivalg. Hva er det Norge ønsker å prioritere? spør generalsekretæren.

Siden Golfkrigen i 1991 har Norge, og Vesten for øvrig, brukt stadig større ressurser til militær deltakelse. Det siste året har Norge brukt mer på F-16-flyene i Afghanistan enn vi har gitt i humanitær hjelp til det krigsherjede landet.

Egeland mener at det er på tide å bestemme seg for hva Norge er best til: hjelpe eller krige.

Millioner kan dø

Under det fire dager lange oppholdet i Irak møtte generalsekretæren et folk på 25 millioner mennesker som alle er avhengige av FNs månedlige matutdelinger.

Ved en Irak-krig vil FN etter all sannsynlighet måtte forlate landet. Med katastrofale konsekvenser.

- En krig kan medføre sosiale kjedereaksjoner og millioner kan dø. Derfor er det viktig at Norge bidrar humanitært, sier Egeland.

Egeland er sterkt kritisk til de «primitive» sanksjonene.

- Vi er medskyldige i store sivile lidelser. Norge må jobbe for å avskaffe alle sanksjoner som ikke går direkte mot regimet, sier han.

LEVER I KLOAKKEN: Røde Kors' generalsekretær Jan Egeland besøkte byen Basra i Irak. Her bor nærmere tre millioner mennesker under kummerlige kår, og med åpen kloakk. Blir det krig, risikerer titusener å dø bare på grunn av mangel på reint vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer