Norge må vokte Saddam

I midten av januar får Norge formannskapet i FNs sanksjonskomité for Irak. Det sørger Sikkerhetsrådet for, selv om norske myndigheter ønsket å lede Angola-komiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som nyvalgt medlem av Sikkerhetsrådet måtte Norge enten lede sanksjonskomiteen for Irak eller for Angola. Den sistnevnte var den enkleste, og den Norge ønsket seg.

USA og Storbritannia ville imidlertid ha norsk lederskap i Irak-komiteen. Etter det Dagbladet forstår, går de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd inn for Norge, og dermed er løpet kjørt.

Irak-komiteen er problematisk, ikke minst i en tid da flere og flere av verdens land ønsker en lettelse i FNs sanksjoner mot Irak. Sanksjonene har vart i ti år. En halv million barn har dødd, først og fremst på grunn av feilernæring og mangel på medisiner, men diktator Saddam Hussein sitter like trygt.

«Smarte sanksjoner»

Det man nå snakker om i mange land, er å innføre såkalte «smarte sanksjoner» som kan ramme Saddam og hans regime mer direkte. 17. november gikk et flertall på Stortinget inn for slike sanksjoner. Spørsmålet er hva USA vil. Hittil har amerikanerne stått beinhardt på å fortsette som før.

Valgseieren til George W. Bush har ikke gjort det lettere for Norge i Irak-komiteen.

Det var Bushs far som ledet Golf-krigen mot Saddam Hussein, støttet av sin forsvarsminister Dick Cheney, sin utenriksminister James Baker og sin forsvarssjef Colin Powell. Cheney blir USAs neste visepresident, Powell blir utenriksminister mens Baker blir rådgiver for Bush jr. Eneste trøsten for norske diplomater får være at Powell var skeptisk til en Golf-krig i 1991.

Hardere linje?

Men mange i USA mener at landet bør gjøre seg ferdig med problemet Saddam Hussein og bruke hardere virkemidler mot diktatoren. Israelerne setter også sin lit til at Bush vil bruke storslegga mot Hussein.

I UD vet man godt at Norge står overfor store utfordringer.

- Dette er ikke noen barnehage, sier en UD-kilde som Dagbladet har snakket med.

... OG BEVOKTET: Saddam Hussein får sanksjonsviljen til Thorbjørn Jagland å bekymre seg over.
VOKTER: Utenriksminister Thorbjørn Jagland får framtida til Saddam Hussein å bekymre seg over.