Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge mangler 12 000 IT-folk

Norge har en skrikende mangel på IT-utdannede. Vi trenger 12.000 IT-folk årlig fram til 2003, viser tall fra Handelshøgskolen BI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå kan det bli aktuelt å følge USAs og Tysklands eksempel og importere IT-eksperter fra India og Øst-Europa.

- Vi må finne kompetanse andre steder enn i Norge, sier Øystein Fjeldstad ved Handelshøyskolen BI til Dagsavisen.

- Det er en kraftigere utvikling i IT-relatert virksomhet enn mange hadde tenkt seg for få år siden, sier førsteamanuensis Øystein Fjeldstad ved BI til Dagsavisen.

Han har kommet fram til at Norge vil mangle rundt 50.000 IT-eksperter i perioden fram til 2003 hvis vi skal holde følge med EU-landene. Han har gått ut fra en nøktern vekst i IT-bransjen på 12 prosent.

I undersøkelse fra EU-området regner med 17 prosent vekst. Tyskland arbeider nå med planer om å importere 30.000 IT-eksperter. Også USA har åpnet for ekstra innvandring for å møte etterspørselen etter IT-ekspertise.

IT-næringen har 100.000 mennesker på lønningslistene i dag, og omsetter for omlag 150 milliarder kroner årlig. Av de rundt 5000 norske IT-bedriftene, er rundt halvparten konsulentselskaper, mens resten selger mobiltelefoner, datamaskiner og annet IT-utstyr. Blant de største aktørene er Telenor, Netcom, Merkantildata og Compaq.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling