NY STYRKE?: Her øver Telemark Bataljon i Rena leir. I går ble det kjent at et kompani sendes til Latvia. Nå ryktes det om en helt ny reaksjonsstyrke. 
Foto: Håkon Eikesdal
NY STYRKE?: Her øver Telemark Bataljon i Rena leir. I går ble det kjent at et kompani sendes til Latvia. Nå ryktes det om en helt ny reaksjonsstyrke. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Norge med i ny reaksjonsstyrke

Sju Nato-land stiller «minst» 10 000 soldater som respons på krisa i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Regjeringen bekrefter at Norge er med

(Dagbladet): Norge er blant sju Nato-land som går sammen og danner en ny hurtig reaksjonsstyrke for å styrke alliansens reaksjonsevne med tanke på den russiske framferden i Ukraina. Det melder Financial Times.

Oppdatert: Regjeringen bekrefter at Norge er med

Den nye reaksjonsstyrken skal bestå av over 10 000 soldater, og inkluderer både luft-, sjø- og landstyrker. Den skal være under britisk kommando, og utenom Norge skal også Danmark, Latvia, Estland, Litauen og Nederland delta. Canada skal også ha gitt uttrykk for at de ønsker å bidra.

Dagbladet får bekreftet at den nye styrken får navnet «Joint Expeditionary Force» (JEF). Den skal være raskere, mer tilpasningsdyktig og bedre tilpasset europeiske forhold enn reaksjonsstyrken Nato har i dag.

- Alt for treig Opprettelsen av den nye styrken ses på som en direkte konsekvens av den russiske annekteringen av Krim og situasjonen i Øst-Ukraina.

Men Dagbladet er også kjent med at ledende aktører i Nato, med USA i spissen, lenge har vært misfornøyd med den lange reaksjonstiden dagens reaksjonsstyrke, Nato Response Force, har.

Sentrale kilder i Nato bekrefter overfor Dagbladet at fornying av denne styrken, og en kraftig forbedring av reaksjonstiden, vil være et viktig tema på Nato-toppmøtet i Wales den kommende uka. At det nå dannes en helt ny reaksjonsstyrke, kan være en konsekvens av den pågående diskusjonen før toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke kunngjort ennå Det er på toppmøtet i Wales at den britiske statsministeren David Cameron etter planen skal kunngjøre opprettelsen av den nye reaksjonsstyrken der Norge er med, skriver Financial Times.

Det var også her norske myndigheter planla å slippe nyheten om at Norge sender et mekanisert infanterikompani fra Telemark Bataljon til Latvia, trolig allerede i slutten av september.

Men denne nyheten sprakk allerede i går, der forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide måtte bekrefte overfor Dagbladet og VG at styrken på omlag 200 mann og stormpanservogner vil drive øving i Latvia fram til desember. Dette begrunnes blant annet med at Telemark bataljon etter planen skal inngå i den allerede eksisterende Nato Response Force fra neste år.

- Dette er en styrke vi sender for å delta på øvelse, og for å berolige våre østlige allierte. Det har lenge vært etterspurt mer øving og trening på hærsiden fra alle Nato-land. Og vi har gode erfaringer med Latvia, som vi samarbeidet nært med med i Afghanistan, sa forsvarsministeren til Dagbladet i går.

Opplysningene om den nye reaksjonsstyrken kan kaste nytt lys over denne deployeringen. Forsvaret har foreløpig ikke villet kommentere opplysningene fra Financial Times.

LES OGSÅ SISTE: Regjeringen bekrefter at Norge er med

TIL LATVIA: Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) sender et kompani fra Telemark bataljon for å øve i Latvia. Men foreløpig har ikke Norge bekreftet deltagelse i den nye reaksjonsstyrken britene skal lede. Foto: Håkon Eikesdal
TIL LATVIA: Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) sender et kompani fra Telemark bataljon for å øve i Latvia. Men foreløpig har ikke Norge bekreftet deltagelse i den nye reaksjonsstyrken britene skal lede. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer