Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge med i ny reaksjonsstyrke

Sju Nato-land stiller «minst» 10 000 soldater som respons på krisa i Ukraina.

NY STYRKE?: Her øver Telemark Bataljon i Rena leir. I går ble det kjent at et kompani sendes til Latvia. Nå ryktes det om en helt ny reaksjonsstyrke. 
Foto: Håkon Eikesdal
NY STYRKE?: Her øver Telemark Bataljon i Rena leir. I går ble det kjent at et kompani sendes til Latvia. Nå ryktes det om en helt ny reaksjonsstyrke. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Regjeringen bekrefter at Norge er med

(Dagbladet): Norge er blant sju Nato-land som går sammen og danner en ny hurtig reaksjonsstyrke for å styrke alliansens reaksjonsevne med tanke på den russiske framferden i Ukraina. Det melder Financial Times.

Oppdatert: Regjeringen bekrefter at Norge er med

Den nye reaksjonsstyrken skal bestå av over 10 000 soldater, og inkluderer både luft-, sjø- og landstyrker. Den skal være under britisk kommando, og utenom Norge skal også Danmark, Latvia, Estland, Litauen og Nederland delta. Canada skal også ha gitt uttrykk for at de ønsker å bidra.

Dagbladet får bekreftet at den nye styrken får navnet «Joint Expeditionary Force» (JEF). Den skal være raskere, mer tilpasningsdyktig og bedre tilpasset europeiske forhold enn reaksjonsstyrken Nato har i dag.

- Alt for treig Opprettelsen av den nye styrken ses på som en direkte konsekvens av den russiske annekteringen av Krim og situasjonen i Øst-Ukraina.

Men Dagbladet er også kjent med at ledende aktører i Nato, med USA i spissen, lenge har vært misfornøyd med den lange reaksjonstiden dagens reaksjonsstyrke, Nato Response Force, har.

Sentrale kilder i Nato bekrefter overfor Dagbladet at fornying av denne styrken, og en kraftig forbedring av reaksjonstiden, vil være et viktig tema på Nato-toppmøtet i Wales den kommende uka. At det nå dannes en helt ny reaksjonsstyrke, kan være en konsekvens av den pågående diskusjonen før toppmøtet.

Ikke kunngjort ennå Det er på toppmøtet i Wales at den britiske statsministeren David Cameron etter planen skal kunngjøre opprettelsen av den nye reaksjonsstyrken der Norge er med, skriver Financial Times.

Det var også her norske myndigheter planla å slippe nyheten om at Norge sender et mekanisert infanterikompani fra Telemark Bataljon til Latvia, trolig allerede i slutten av september.

Men denne nyheten sprakk allerede i går, der forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide måtte bekrefte overfor Dagbladet og VG at styrken på omlag 200 mann og stormpanservogner vil drive øving i Latvia fram til desember. Dette begrunnes blant annet med at Telemark bataljon etter planen skal inngå i den allerede eksisterende Nato Response Force fra neste år.

- Dette er en styrke vi sender for å delta på øvelse, og for å berolige våre østlige allierte. Det har lenge vært etterspurt mer øving og trening på hærsiden fra alle Nato-land. Og vi har gode erfaringer med Latvia, som vi samarbeidet nært med med i Afghanistan, sa forsvarsministeren til Dagbladet i går.

Opplysningene om den nye reaksjonsstyrken kan kaste nytt lys over denne deployeringen. Forsvaret har foreløpig ikke villet kommentere opplysningene fra Financial Times.

LES OGSÅ SISTE: Regjeringen bekrefter at Norge er med

TIL LATVIA: Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) sender et kompani fra Telemark bataljon for å øve i Latvia. Men foreløpig har ikke Norge bekreftet deltagelse i den nye reaksjonsstyrken britene skal lede. Foto: Håkon Eikesdal
TIL LATVIA: Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) sender et kompani fra Telemark bataljon for å øve i Latvia. Men foreløpig har ikke Norge bekreftet deltagelse i den nye reaksjonsstyrken britene skal lede. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media