Norge med i OSSE-troikaen

København (NTB-Ole Ludvig Nymoen): En smilende og fornøydutenriksminister Knut Vollebæk takket for tilliten etter at OSSE-møtet i København i dag tildelte ham formannsvervet i organisasjonen for 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi vil få en god anledning til å markere oss, og Norge kan være med på å prege Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa de neste årene. Samtidig blir Norge en viktig aktør i internasjonal politikk, sa Vollebæk etter møtet.

Den avtroppende OSSE-formannen, Danmarks utenriksminister Niels Helveg Petersen, understreket at utenriksministermøtet i København har vært konstruktivt og nyttig - særlig fordi det lyktes å finne fram til et rammeverk for en sikkerhetspakt i tillegg til at økonomien er sikret fram til utgangen av år 2000, etter en prosentvis bidragsskala som bygger på FN-modellen.

Mye av oppmerksomheten vil imidlertid fortsatt være konsentrert om Balkan-regionen, med Bosnia og Kosovo som de viktigste urosentra.

Sikkerhetspakten

Sikkerhetspakten skal det arbeides videre med ved OSSE-hovedkvarteret i Wien, men retningslinjene ble klare under hard tautrekking natt til fredag. Det er viktig for OSSE å komme tidlig inn i en gryende konflikt samtidig med at et apparat for krisehåndtering skal være på plass.Samspillet med andre sikkerhetsorganisasjoner blir viktig, og Russlands ønsker om å skyve NATO mer ut på sidelinjen er ikke aktuell politikk. Det vil være et bærende prinsipp at alle land står fritt til å slutte seg til den sikkerhetsorganisasjon de måtte ønske.- Arbeidet med sikkerhetspakten vil gå for fullt neste år, og vårt ønske er at det meste skal være på plass før Norge overtar formannsvervet i 1999. Dermed kan sikkerhetspakten danne grunnlag for vår virksomhet i formannskapstiden, sier Vollebæk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer