- Norge megler fred mellom Kina og Dalai Lama

Har stått bak hemmelig diplomatisk arbeid i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år skal Norge ha stått bak et hemmelig diplomatisk arbeid for å få i stand en løsning på konflikten mellom Kina og den tibetanske eksilregjeringen.

Flere kilder i USAs hovedstad Washington bekrefter overfor VG at et slikt fredsmeglingsarbeid har pågått i flere år. Bare en håndfull mennesker har kjent til denne virksomheten, som blir betegnet som en kombinasjon av megling og diplomatisk tilrettelegging.

Ifølge VG er det særlig statssekretærene Raymond Johansen og Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet som har hatt hånd om den hemmelige møtevirksomheten.

- Dette har jeg ingen kommentar til, sier Johansen i en kommentar til avisen.

Kina satte som forutsetning at stormaktsdiplomatiet måtte foregå i dypeste hemmelighet, ettersom landet holder fast ved at Tibet alltid har tilhørt Kina og at det derfor ikke er noen grunn til å gå i forhandlinger med Dalai Lama og hans folk.

Møtene har foregått både i Norge og i utlandet. Her har nordmennene etter tur hatt samtaler med offisielle kinesiske representanter og utsendinger fra den tibetanske eksilregjeringen, som har tilhold i India.

- Norge har vist stor kløktighet og oppfinnsomhet i denne saken, sier avisens kilder, som sammenligner virksomheten med det hemmelige arbeidet som munnet ut i Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne i 1993.

(©NTB)

TIBETS ÅNDELIGE LEDER: Dalai Lama ved Jama Masjid-moskeen i New Dehli. Foto: EPA/STR/SCANPIX
TIBETS ÅNDELIGE LEDER: Dalai Lama ved Jama Masjid-moskeen i New Dehli. Foto: EPA/STR/SCANPIX Vis mer