- Norge misforstår EØS-avtalen

Norge har misforstått intensjonen med EØS-avtalen, mener ESAs leder Knut Almestad. Han frykter at Sampos forsøk på oppkjøp av Storebrand kommer til å ende i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen Almestad, som leder EFTAs overvåkingsorgan ESA, mener at norske myndigheter klamrer seg til en rekke lover og regler som strider mot EØS-avtalen. Han mener at det var enighet da EØS-avtalen ble inngått om at den skulle være dynamisk og utvikles i takt med EUs utvikling.

- Slik som vi ser at regelverket skal gjennomføres, kan det synes som om Norge tror man kan sette hva slags restriksjoner man vil, bare man ikke behandler utlendinger og nordmenn forskjellig. Dette er galt. Det er en god del nasjonale restriksjoner som hindrer det økonomiske samfunn så kraftig at de må kuttes ut. Det er en politisk konsekvens når man ønsker å utvide og forbedre gjeldende avtale, sier ESAs leder Knut Almestad til dn.no.

ESA og EU er nå særlig opptatt av finansmarkedet, fordi det er det dårligst utviklede innenfor EUs indre marked. ESA har det siste halvåret blant annet reagert på subsidieringen av strøm til kraftkrevende industrier, ulikt nivå på industriens miljøavgifter, loven om hjemfallsrett for vannkraft og lokal tilknytning i forbindelse med oppdrettskonsesjoner.

Almestad tror Sampo-saken til slutt ender i rettsapparatet og beklager det sterkt.

NTB