Norge mister tillit

Mens Norge ser på konflikten i Kosovo som en sjanse til å vise fram diplomati i verdensklasse, er verden mer skeptisk. Internasjonale observatører er kritiske til om Norge har tyngde nok for oppdraget. Allerede før OSSE-observatørene i Kosovo er kommet på plass, er Norges rolle betydelig redusert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSE) engasjement i Kosovo skulle bli en ny seier for norsk, internasjonalt fredsengasjement. Norsk UD trodde en norske generalen Bjørn Magne Nygaard skulle være nestkommanderende for OSSEs observatører i Kosovo.

Skeptiske

Jugoslavias president Slobodan Milosevic gikk 13. oktober med på å la 2000 observatører fra OSSE dra til Kosovo. Norge skulle ha den nest høyeste stillingen i styrken, etter den amerikanske diplomaten William Walker.

Men internasjonale kilder i Pristina er nå skeptiske til klokheten i å velge Norge som en ledende nasjon i operasjonen. Enkelte tviler på at Norge er skikket til oppgaven, ettersom vi er en lettvekter i internasjonalt diplomati. - En tommelfingerregel på Balkan er at mange av aktørene ikke har fred i området som sitt eneste mål, sier Espen Barth Eide ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Seks sjefer

Russland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Italia har sendt høytstående representanter, og alle vil ha innflytelse.

Derfor har hvert av landene fått en stilling som nestleder for hele operasjonen - på lik linje med Nygaard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer