Norge mister topp på FN-liste

Ikke vært så drastiske utslag siden første FN-rapport i 1990.

TØRKEKATASTROFE: Skinnmagre og utsultede kuer i sandstorm i Somalia-regionen i Etiopia nå i august. Tørkekatastrofen på Afrikas horn er en av sesongens beksvarte klimautslag som har satt verdens utvikling seks år tilbake i tid, ifølge FN. Foto: Michael Tewelde, World Food Programme/Reuters/NTB
TØRKEKATASTROFE: Skinnmagre og utsultede kuer i sandstorm i Somalia-regionen i Etiopia nå i august. Tørkekatastrofen på Afrikas horn er en av sesongens beksvarte klimautslag som har satt verdens utvikling seks år tilbake i tid, ifølge FN. Foto: Michael Tewelde, World Food Programme/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

—-To år med covid-19 over hele kloden, ekstremt klima med tørke og flom så langt i 2022 og krigen i Ukraina har fått varsellampene til å blinke rødt for de nærmeste åra i FNs utviklingsprogram.

For første gang siden den første rapporten kom i 1990, rykker nå gjennomsnittet av klodens 191 nasjoner seks år tilbake i tid - til 2016.

Det går fram av den nye utviklingsrapporten fra 2021/22, som blir lagt fram torsdag.

Med unntak av åra 2010, 2012 og 2013, har Norge vært rangert av FN som best i hele verden på utvikling siden 1997. Da ble Norge rangert som nr. 2 etter Sveits.

I den nye årsrapporten er Norge skjøvet ned til 2. plass igjen foran Island.

Sveits topper

Sveits overtar toppen igjen med forventet levealder i befolkning på 84 år, 16,5 års skole og utdanning og en gjennomsnittsinntekt på 66 000 dollar - om lag 650.000 kroner - som nøkkeltall i FNs vurdering.

Her er topp-10 i FNs nye rangering - ofte betegnet som verdens beste land/område å bo i:

1. Sveits

2. Norge

3. Island

4. Hongkong, Kina

5. Australia

6. Danmark

7. Sverige

8. Irland

9. Tyskland

10. Nederland

—-

18. Storbritannia, 21. USA, 52. Russland, 77. Ukraina.

Levealderen i verden har falt fra 73 år i 2019 til 71,4 år i 2021.

Helt nederst på lista er Sør-Sudan.

Den ganske nyetablerte afrikanske republikken har en forventet levealder på 55 år, 5,5 års skolegang og en gjennomsnittsinntekt på 768 dollar - om lag 7 500 kroner, melder BBC.

Tsjad og Niger er de to landene rett over Sør-Sudan med framtidsutsikter i feil ende av skalaen.

90 prosent rykker bakover

Den rapporten viser dramatiske tall i utvikling. 9 av 10 land i verden har hatt en tilbakegang i utvikling i løpet av kort tid.

Så drastiske utslag har ikke rapportene vist siden den aller første FN-rapporten av dette slaget ble lagt fram i 1990.

Målestokken er de såkalte bærekraftsmålene, hvorav de tre viktigste er tydelig definert: Utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen 2030.

Det er bare drøye sju år unna. Den nye rapporten lyser ikke opp veien mot dette målet etter sesonger med corona, ekstremvær og kriger - ikke bare i Ukraina.

- Kan ikke stoppe klimamål

- Selv om det er fristende å ty til kortsiktige løsninger i krisetider, hindrer slike løsninger de langsiktige systematiske endringene som er nødvendige for en bærekraftig utvikling, skriver leder Achim Steiner i FNs utviklingsprogram i forbindelse med skrekktallene for den nye rapporten.

Han peker da direkte på at krisen med levekostnader og energi blir forsøkt løst på enkelt vis som subsidier av fossil energi.

- Vi er kollektivt handlingslammet fra å gjøre disse endringene, skriver Steiner med klar adresse til nødvendigheten av å stoppe klimaendringene ved mindre bruk av olje og annet fossilt brensel.

Misnøye med Norge

I et intervju med Dagbladet Børsen i slutten av mai i år, uttrykte FN-sjefen sterk misnøye med at Norge vil kutte kraftig i støtten til utviklingsprogrammet (UNDP).

I et møte med statsminister Jonas Gahr Støre under sitt Oslo-besøk, fikk Steiner løfter om mer norske penger likevel.

Foran vedtaket av statsbudsjettet i oktober, er det likevel et gap opp til gammelt, norsk bevilgningsnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer